Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Αναγκαστικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών...


Περισσότεροι από 15.000 καθηγητές θα πρέπει τα επόμενα δύο χρόνια να μετακινηθούν αναγκαστικά οπουδήποτε στην Ελλάδα. Το ίδιο χρονικό διάστημα θα χαθούν περίπου 10.000 οργανικές θέσεις εργασίας από τις συγχωνεύσεις των σχολείων και την αύξηση του ωραρίου

 

ΕΡΕΥΝΑ – Του Χρήστου Κάτσικα

 

Μόλις λίγες μέρες πριν από τη λήξη της διαθεσιμότητας και ενώ ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών αντιμετωπίζει στις 22/3/2014 το φάσμα των απολύσεων, με μια κίνηση-αστραπή το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το Π.Δ. 28/28-2-14 «Μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

 

Πρόκειται για το Π.Δ. που επιβάλλει τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών για πρώτη φορά στην εκπαίδευση, μετατρέποντάς τους σε περιπλανώμενο θίασο.

 

Μαθητές-«σαρδέλες»

 

Παράλληλα, με τις καταργήσεις σχολείων και τμημάτων και τη «σαρδελοποίηση» των μαθητών σε πολυπληθή τμήματα επιδεινώνονται οι συνθήκες άσκησης του εκπαιδευτικού έργου και ανοίγουν οι δρόμοι της απο-μόρφωσης και της εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου. Γιατί είναι γνωστό ότι πέρα από όλα τα άλλα οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών είναι και συνθήκες μάθησης των αγοριών και των κοριτσιών που φοιτούν στη σχολική εκπαίδευση.

 

Η αντιπαιδαγωγική «λογιστική» του υπουργείου Παιδείας στο όνομα του «εξορθολογισμού» αντιμετωπίζει τους μαθητές σαν αριθμούς και τους «πλεονάζοντες» εκπαιδευτικούς σαν περιπλανώμενο θίασο που θα τριγυρίζουν αφ’ ενός από σχολείο σε σχολείο κάνοντας μία, δύο ή και τρεις ώρες και αφ’ ετέρου από περιοχή σε περιοχή, όπου υπάρχουν κενά για να συμπληρώσουν το ωράριό τους.

 

Οποιος έχει μάτια να δει και την τιμιότητα να πιστέψει στα μάτια του καταλαβαίνει ότι το υπουργείο Παιδείας, σιγά και σταθερά, λιπαίνει το έδαφος για την «κατασκευή» εκπαιδευτικών χωρίς ωράριο, έτσι ώστε αμέσως μετά να νομιμοποιήσει στην κοινή γνώμη τα σχέδιά του για αναγκαστικές μετακινήσεις (κινητικότητα), διαθεσιμότητες και απολύσεις.

 

Αυτό είναι το σκοτεινό μέλλον που «υφαίνει» το υπουργείο Παιδείας για τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της οικονομικής κρίσης. Ηδη με βάση την εγκύκλιο «Υπολογισμός κενών και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2013-2014» το υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά «κατασκευάζει» με τεχνητό τρόπο πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς.

 

Είναι πλέον σαφές ότι τα επόμενα δύο χρόνια, εφόσον υλοποιηθούν οι ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν μόνιμη εγκατάσταση λόγω των αναγκαστικών μετακινήσεων εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ενώ χιλιάδες άλλοι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βγουν στη διαθεσιμότητα ή να απολυθούν.

 

Οσοι απομείνουν (ας μην ξεχνάμε ότι μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε μείωση των μόνιμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών σε ποσοστό περίπου 18% του συνολικού πληθυσμού τους) θα αναγκαστούν να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας σε ένα σχολικό τοπίο που θα θυμίζει έρημο.

 

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να κάνουμε δύο επισημάνεις:

 

1. Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη την τεχνογνωσία για την «κατασκευή» πλεοναζόντων εκπαιδευτικών. Αλλοτε με φονικό εργαλείο το ωρολόγιο πρόγραμμα (μειώνει ή εξαφανίζει ώρες μαθημάτων ή και ολόκληρα μαθήματα), άλλοτε με συγχωνεύσεις τμημάτων και ολόκληρων σχολικών μονάδων έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί από το μηδέν δεξαμενές πλεοναζόντων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων.

 

2. Παράλληλα οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, αναγκαστική μετακίνηση εκπαιδευτικού εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας (εκτός νομού ή και εκτός περιφέρειας) σημαίνει την οικονομική του εξόντωση, καθώς ο μισθός ενός εκπαιδευτικού που υπηρετεί π.χ. 5, 8 ή 11 χρόνια κυμαίνεται κατά μέσον όρο στα 850 ευρώ και με αυτά προφανώς δεν μπορεί να πληρώσει ούτε καν τα στοιχειώδη που είναι ενοίκιο και ΔΕΚΟ, σίτιση, μεταφορές, επικοινωνίες.

 

Ας δούμε τα βασικά σημεία της νέας –εξοντωτικής για τους εκπαιδευτικούς- ρύθμισης του υπουργείου Παιδείας:

 

* Οσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια υπηρεσίας και πλεονάζουν στην περιοχή τους είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση υποχρεωτικής μετακίνησης επιλέγοντας μέχρι τρεις περιοχές στις οποίες υπάρχουν κενά της ειδικότητάς τους.

 

* Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να μετακινηθούν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας για αρκετά χρόνια.

 

* Οσοι δεν κάνουν δήλωση προτίμησης λογίζεται ότι συναινούν στη μετακίνησή τους σε όλες τις περιοχές μετάθεσης (σε όλη τη χώρα).

 

* Οσοι κάνουν δήλωση προτίμησης αλλά είναι περισσότεροι από τις κενές θέσεις είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν σε όποια περιοχή υπάρχει κενή θέση. («Εάν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν τη μετάθεσή τους στη ίδια θέση ισοβαθμούν, προηγείται ο εκπαιδευτικός που επιθυμεί τη μετάθεση, κατά σειρά προτεραιότητας, για συνυπηρέτηση συζύγων και για λόγους εντοπιότητας»).

 

* Με βάση την κατάταξή τους στους πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης πανελλαδικής εμβέλειας και τις δηλώσεις προτίμησης, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί μετατίθενται σε οργανικά κενά σχολείων ή ομάδων σχολείων περιοχών μετάθεσης ανά την επικράτεια. Οι εκπαιδευτικοί που μετατίθενται με αυτή τη διαδικασία εξαιρούνται από τη διαδικασία των υποχρεωτικών μεταθέσεων για τα επόμενα πέντε έτη.

 

Διαδικασία και κριτήρια

 

Στο άρθρο 2 του Π.Δ., επιχειρείται η διάσπαση των εκπαιδευτικών, στη γνωστή τακτική «διαίρει και βασίλευε», σε «παλιούς» και «νέους», μέσα από μια απαράδεκτη από κάθε άποψη διάκριση της δωδεκαετίας για την ένταξη στις υποχρεωτικές μεταθέσεις.

 

Πιο συγκεκριμένα: «Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια υπηρεσίας και πλεονάζουν εξ ολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και δεν συμπληρώνουν το 60% τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, χαρακτηρίζονται με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή μετά από εισήγηση των ΠΥΣΔΕ ολικά υπεράριθμοι και κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης που συντάσσονται από τα ΠΥΣΔΕ ανά περιοχή μετάθεσης ανά κλάδο και ειδικότητα.

 

Οσοι μπορούν να διδάσκουν και στις δύο βαθμίδες χαρακτηρίζονται ολικά υπεράριθμοι μετά από κοινή εισήγηση του ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ».

 

Τα κριτήρια και οι μονάδες κατάταξης των ολικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών στους πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης είναι τα εξής:

 

α) η συνολική προϋπηρεσία, β) οι οικογενειακοί λόγοι, γ) οι συνθήκες διαβίωσης

 

Οι μονάδες μετάθεσης για τη συνολική υπηρεσία των εκπαιδευτικών προσδιορίζονται με συντελεστή δυόμισι για κάθε έτος υπηρεσίας. Οι μονάδες μετάθεσης για εντοπιότητα ορίζονται σε τέσσερις.

 

Σε κάθε περίπτωση απόσπασης ως μονάδες μετά­θεσης υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για τη σχολική μονάδα στην οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός. Προ­κειμένου για απόσπαση σε άλλη υπηρεσία, φορέα ή νομικό πρόσωπο υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα.

 

Κατ’ εξαίρεση, ως μο­νάδες μετάθεσης των εκπαιδευτικών που αποσπώνται στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα και επιπλέον δύο μονάδες μετάθεσης για κάθε έτος.

Πηγή:www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου