Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Μήπως τα Μαθηματικά είναι πιο ενδιαφέροντα απ΄ όσο νομίζετε;


«Δεν μπορούμε όλοι να είμαστε καλοί στα μαθηματικά», ακούσαμε κάποιοι να μας λένε στα μαθητικά μας χρόνια. Σύμφωνα με την Δρ. Κατερίνα Καουρή, μαθηματικό και Επίκουρη Kαθηγήτρια στο Intercollege της Κύπρου, αυτό δεν ισχύει!

Τα μαθηματικά είναι μία επιστήμη αρκετά παρεξηγημένη και πολλοί τα φοβούνται. Αλλά τα μαθηματικά δεν είναι απλά μία επιστήμη, είναι και μία γλώσσα που όλοι μπορούμε να μάθουμε αν είμαστε διατεθειμένοι. Έχουν συγκεκριμένη μεθοδολογία και λογική που αν την ακολουθήσουμε θα οδηγηθούμε σε σωστά αποτελέσματα. Σκεφτείτε μία γλώσσα, όπως τα γαλλικά ή τα γερμανικά – αν ακολουθήσουμε σωστά τους κανόνες της γραμματικής και του συντακτικού τους, τότε μόνο μπορούμε να τα μιλάμε σωστά.

Με την πάροδο του χρόνου, τα μαθηματικά ένωσαν τις δυνάμεις τους και με άλλες επιστήμες, όπως τη φυσική, τη βιολογία, την ιατρική, τα οικονομικά, την ψυχολογία και την κοινωνιολογία, και έτσι μπορούν να μας δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα, που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι σχετίζονται με τα μαθηματικά! Παραδείγματος χάριν, πόσο γρήγορα διαδίδεται ένα κουτσομπολιό; Πόσο δυνατά θα ακούγεται ένα αεροπλάνο όταν απογειώνεται; Πόση θα είναι η θερμοκρασία αύριο;

«Για να λύσουμε προβλήματα από άλλες επιστήμες ακολουθούμε τη διαδικασία της μαθηματικής μοντελοποίησης. Δηλαδή, πρώτα καταλαβαίνουμε το πρόβλημα που θέτει η άλλη επιστήμη και μετά χρησιμοποιούμε τα μαθηματικά για να καταγράψουμε τους κανόνες που διέπουν το πρόβλημα. Δημιουργούμε έτσι ένα μαθηματικό μοντέλο», εξηγεί η Δρ. Καουρή. Αν λοιπόν οι πληροφορίες που παίρνουν οι επιστήμονες από τα μαθηματικά αυτά μοντέλα συμφωνούν με την πραγματικότητα τότε το μοντέλο είναι αποτελεσματικό.

Μέσω της μαθηματικής μοντελοποίησης, τα μαθηματικά έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν σε πολύ σημαντικές πτυχές της ζωής μας, ακόμα και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ένας νέος διεπιστημονικός κλάδος, η Μαθηματική Ψυχολογία, έχει καταφέρει να απαντήσει σε ερωτήματα, όπως το αν ένα ζευγάρι θα χωρίσει ή πόσες είναι οι πιθανότητες να «ρίξεις» το κορίτσι που σου αρέσει!

Τα μαθηματικά σχετίζονται ακόμα και με την ομορφιά και την τέχνη! Υπάρχει αντικειμενικά όμορφο; Η απάντηση κρύβεται σε μία αναλογία, η οποία είναι αισθητικά ευχάριστη στο ανθρώπινο μάτι και είναι ίση με 1,618! Η αναλογία αυτή ονομάζεται χρυσή τομή ή χρυσός λόγος, είναι γνωστή από την αρχαιότητα και μελετήθηκε εκτενώς από τον Πλάτωνα και τον Ευκλείδη. «Την χρυσή τομή την βρίσκουμε παντού στη φύση, από τη δομή των φρούτων και των λαχανικών μέχρι τις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος και του προσώπου. Χρησιμοποιήθηκε επίσης και σε διάφορα έργα τέχνης. Ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης την εφάρμοσαν στον Παρθενώνα, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι στην Τζιοκόντα, καθώς και ο Νταλί και άλλοι καλλιτέχνες στα έργα τους»,  λέει η Δρ. Καουρή, προσθέτοντας ότι η χρυσή τομή θεωρείται το κλειδί της αρμονίας και της ομορφιάς.

Πηγή:www.athens-science-festival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου