Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Οι συνέπειες της κρίσης στη ζωή των παιδιών: Έρευνα των εφήβων - συμβούλων του ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ...


κάνε κλικ για να διαβάσεις την έρευνα

κάνε κλικ για να διαβάσεις την έρευνα

Ο τρόπος που βιώνουν τα παιδιά την οικονομική και κοινωνική κρίση, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου και οι νέες πρωτοβουλίες για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού ήταν τα κεντρικά θέματα της 3ης συνάντησης της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων. Μετά από συζήτηση με θέμα την κρίση στην 3η συνάντηση της Ομάδας και στο ηλεκτρονικό φόρουμ του Συνηγόρου του Παιδιού  οι έφηβοι σύμβουλοι με τη συμβολή των επιστημόνων του Συνηγόρου διαμόρφωσαν ερωτηματολόγια με στόχο την ανάλυση του φαινομένου της οικονομικής κρίσης και την επίπτωση αυτής στη ζωή των νέων. Συμπληρώθηκαν τα ερωτηματολόγια ανώνυμα από 1211 μαθητές και μαθήτριες.
Μερικά συμπεράσματα:

  • Οι μαθητές πιστεύουν ότι η κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή τους (89% στην οικογένεια, 82% στο σχολείο, 92% στην υπόλοιπη κοινωνία). Μάλιστα, το 29% των μαθητών συζητά στις οικογένειές του την πιθανότητα μετανάστευσης ενός τουλάχιστον μέλους της στο εξωτερικό!

  • Εντύπωση προκαλεί ότι ενώ τα οικογενειακά έξοδα έχουν μειωθεί σημαντικά (πχ. 70% των μαθητών λέει ότι υπάρχουν αρνητικές αλλαγές στο επίπεδο διαβίωσής τους και 60% ότι έχει μειωθεί το χαρτζιλίκι του), μόνο το 33% δεν έχει περιορίσει τα φροντιστήρια και τα μαθήματα ξένων γλωσσών.
  • Το 20% των μαθητών απάντησε ότι ο ένας ή και οι δύο γονείς του έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ το 82% λέει ότι έχει επιδεινωθεί η εργασιακή κατάσταση των γονιών του.
  • Οι προτάσεις των εφήβων μιλάνε για ένα πιο κοινωνικό και συμμετοχικό σχολείο, που θα τους κινεί το ενδιαφέρον και θα απαντά σε διάφορα προβλήματά τους.

Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ

Πηγή: pappanna.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου