Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Alfredo Di Stefano (1926-2014)...Adios...


Ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο, ίσως ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης και ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, πέθανε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου σε ηλικία 88 ετών.Ο Ντι Στέφανο, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής με τις φανέλες της Αργεντινής, της Κολομβίας και της Ισπανίας, υπέστη το Σάββατο καρδιακή ανακοπή κοντά στο γήπεδο Μπερναμπέου της Ρεάλ Μαδρίτης, την ημέρα των γενεθλίων του και νοσηλευόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας σε κατάσταση κώματος. Τα τελευταία χρόνια είχε αρκετές περιπέτειες με την υγεία του και ο οργανισμός του είχε επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς είχε υποβληθεί και σε τετραπλό «bypass» μετά από έμφραγμα το 2005.

Γεννήθηκε στην Αργεντινή, στο Μπαράκας του Μπουένος Άιρες 4 Ιουλίου του 1926. Η Ρίβερ Πλέιτ αντιλήφθηκε το ταλέντο της «ξανθιάς σαϊτας», όπως τον αποκαλούσαν στην Αργεντινή στα πρώτα ποδοσφαιρικά του χρόνια, και τον ενέταξε στην ομάδα παίρνοντας τον από την Λος Καρντάγιες. Μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα δανεισμού ο Ντι Στέφανο επέστρεψε στη Ρίβερ Πλέιτ και με την ποδοσφαιρική του ιδιοφυϊα την οδήγησε στον τίτλο πετυχαίνοντας 27 γκολ από την πρώτη του σεζόν.

Το 1947 θα φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής με την οποία την ίδια χρονιά θα κατακτήσει το πρωτάθλημα των Εθνικών ομάδων της Νοτίου Αμερικής. Ακολούθησε η μεταγραφή του στην Μιγιονάριος της Κολομβίας. Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την πορεία του: 267 γκολ και τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα από το 1949 μέχρι το 1953.

Εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων της Μιγιονάριος με τη Μπαρτσελόνα, και ενώ ήδη είχε φορέσει για κάποια φιλικά τη φανέλα των μπλαουγκράνα, η Ρεάλ θα «κλέψει» τον παίκτη. Ο Ντι Στέφανο θα ενταχθεί στους Μαδριλένους το 1953 θα πρωταγωνιστήσει στην ανάδειξη της ομάδας ως μια από τις σημαντικότερες του κόσμου, κερδίζοντας πέντε συνεχόμενα ευρωπαϊκά κύπελλα. Ο Ντι Στέφανο σκόραρε σε κάθε τελικό από το 1956 έως και το 1960.

Στέφθηκε πρωταθλητής Ισπανίας οκτώ φορές και αναδείχθηκε ως κορυφαίος ευρωπαίος παίκτης το 1957 και το 1959. Αποχώρησε από τη Ρεάλ το 1964 σε ηλικία  38 ετών έχοντας πετύχει περισσότερα από 300 γκολ σε 11 χρόνια. Αν και υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές δεν αγωνίστηκε ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο ή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Με την Αργεντινή δεν πρόλαβε, με την Κολομβία οι συμμετοχές του σε παιχνίδια δεν έχουν αναγνωριστεί καν από τη FIFA, ενώ με την Ισπανία οι συμπτώσεις δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί σε ένα παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό κύπελλο.

Το 1958 η «φούρια ρόχα» αποκλείστηκε από την τελική φάση, ενώ το 1960 η Ισπανία δεν συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για πολιτικούς λόγους. Το 1962 όταν η Ισπανία πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλό της Χίλης ο Ντι Στέφανο ήταν τραυματίας. Μοναδικός του τίτλος με εθνική ομάδας ήταν αυτός με την Αργεντινή στον Νοτιοαμερικανικό πρωτάθλημα του 1947.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου