Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Η προστασία του αιγιαλού και η επιχωμάτωση του Συντάγματος...


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΥΡΙΚΑΚΗΣΤου Αλέξανδρου Μαυρικάκη*

 

Αν θέλει κάποιος να περιγράψει τη νέα Ελλάδα, όπως την οραματίζονται κάποιοι, αρκεί να διαβάσει το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό με τον ευφάνταστο τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Αν η λέξη «προστασία» δεν διέφυγε από τον συντάκτη του κειμένου, τότε αποτελεί μια μορφή ασέλγειας στη λογική, προσβάλλει την αισθητική μας και προκαλεί την προσωπική μας σχέση με τον αιγιαλό (τον γιαλό των παιδικών μας χρόνων) και το περιβάλλον.

 

Ενδεικτικά και σύμφωνα με το αρχικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα:

 

- Επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού, κοινόχρηστης παραλίας, όχθης, κοινόχρηστης παρόχθιας ζώνης, πυθμένα και υδάτινου τμήματος θάλασσας, λίμνης και ποταμού με σκοπό την οικονομική τους αξιοποίηση ή την εκτέλεση έργων.

 

- Παραχωρείται με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ή του υπουργού Οικονομικών, ανάλογα) η χρήση αιγιαλού, κοινόχρηστης παραλίας, παρακείμενης στον αιγιαλό ζώνης θάλασσας ή λιμνοθάλασσας πλάτους μέχρι πεντακοσίων (500) μέτρων, όχθης, παρόχθιας ζώνης και υδάτινου στοιχείου ποταμών ή λιμνών σε φορείς του δημόσιου τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις, για την εκτέλεση έργων που εξυπηρετούν δημόσιους, κοινωφελείς, ερευνητικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς, όταν η παραχώρηση κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού.

 

- Επιτρέπεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης η προσάμμωση [1] αιγιαλών για την αποκατάσταση της πρότερης κατάστασής τους και την εξυπηρέτηση λουομένων, χωρίς την καταβολή ανταλλάγματος.

 

- Επιτρέπεται, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και με σύμφωνη γνώμη του ΓΕΝ και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και κατά τις διατάξεις περί δημόσιων κτημάτων, η παραχώρηση της χρήσης νησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλάσσιων εκτάσεων και του συνεχόμενου αιγιαλού και της παραλίας για την εξυπηρέτηση σκοπών γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών, ναυταθλητικών, τουριστικών και εν γένει επιχειρηματικών, εθνικής άμυνας και ασφάλειας και περιβαλλοντικής έρευνας.

 

- Επιτρέπεται η επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου, για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων που ασκούν σε όμορη με τον αιγιαλό έκταση επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικών μονάδων η οποία έχει ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων ή για την οποία έχει εγκριθεί ΕΣΧΑ∆Α ή ΕΣΧΑΣΕ [2]. Για κάθε κλίνη που διαθέτει η όμορη τουριστική μονάδα, μπορούν να επιχωματωθούν μέχρι πέντε (5) τετραγωνικά μέτρα θαλάσσιου χώρου. Ολόκληρη η έκταση που προκύπτει από τις επιχωματώσεις οριοθετείται υποχρεωτικά ως αιγιαλός.

 

- Νομιμοποιούνται αυθαίρετες κατασκευές έργων που κατασκευάστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου στον αιγιαλό, την παραλία ή τη θάλασσα, την όχθη, την παρόχθια ζώνη και το υδάτινο στοιχείο ποταμών και λιμνών.

 

Ακόμα και αν αποσυρθούν διατάξεις (όπως για παράδειγμα φημολογείται για τις επιχωματώσεις θαλάσσιων χώρων), το κείμενο του νομοσχεδίου αντανακλά την κραυγαλέα έλλειψη ευαισθησίας για το περιβάλλον, την έλλειψη σεβασμού στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και την αγωνιώδη προσπάθεια να υποβοηθηθεί ο σχεδιασμός, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, της πώλησης των παραλιών. Οσοι από τους βουλευτές το στηρίξουν, ας μην επιλέξουν το προστατευόμενο περιβάλλον των τηλεοπτικών σταθμών. Ας επιλέξουν, αφού πιστεύουν στην ορθότητά του, να το στηρίξουν μπροστά σε κόσμο στις παραλίες του Ηρακλείου και να εξηγήσουν πώς θα προστατευτούν οι αρχαιολογικοί χώροι και το περιβάλλον στις παραλίες των Χανίων, να εξηγήσουν για τις προσαμμώσεις και τις επιχωματώσεις και στις παραλίες του Λασιθίου, να υποστηρίξουν τη λογική νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και τη λογική της «παραχώρησης υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλάσσιων εκτάσεων». Να εξηγήσουν αν θα επέλθουν μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον. Να εξηγήσουν επαρκώς τι ακριβώς ανάπτυξη θα επιφέρει ένας τέτοιος νόμος και σε ποιον ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό εντάσσεται. Να εξηγήσουν, τέλος, επαρκώς τη σχέση του νομοσχεδίου με το άρθρο 24 του Συντάγματος «περί προστασίας του περιβάλλοντος» και με τα άρθρα 966 και 967 του Αστικού Κώδικα «για πράγματα εκτός συναλλαγής» και «για πράγματα κοινόχρηστα όπως οι αιγιαλοί».

 

Τα ουσιώδη του βίου μας δεν μπορεί να παραχωρούνται από κάποιους που, κλεισμένοι στη γυάλα της εξουσίας, ψηφίζουν νόμους που αποτελούν ύβρη για το περιβάλλον, δηλαδή για τη ζωή μας, και να αυτοϊκανοποιούνται με τη ρητορεία τους, μαζεύοντας κομματικούς πόντους. Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα καταγράψει τους παλμούς μιας παρακμάζουσας πολιτικής και θα «επιχωματώσει» το Σύνταγμα και τη νομοθεσία της χώρας.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

* Οικονομολόγος – Msc Διοίκηση Μονάδων Υγείας

 

(1) Προσάμμωση: συσσώρευση άμμου σε λιμάνι, παραλία κ.λπ.

(2) ΕΣΧΑΔΑ και ΕΣΧΑΣΕ: Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων και Στρατηγικού Σχεδιασμού

Πηγή:www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου