Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Για τη σημερινή ημέρα της γυναίκας...


Εξαιρετική επιστολή! Ό,τι πιο κατάλληλο για την σημερινή μέρα της γυναίκας...jgf1-500x300

Ιρίνα μου, σήμερα είναι η ημέρα της γυναίκας και με την ευκαιρία, θα ήθελα να σου μιλήσω για κάποιες σπουδαίες γυναίκες που πολέμησαν για την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών, το δικαίωμα ψήφου, το δικαίωμα στις σπουδές, το δικαίωμα να λιώνεις στη δουλειά όλη μέρα και να συνεχίζεις ως σκλάβα στο σπίτι μετά.

Το δικαίωμα να κυκλοφορείς χωρίς σουτιέν όποτε γουστάρεις, γιατί όπως φαίνεται τα επαναστατικοσάμθινγκ εξαντλούνται σε κάτι τέτοιες κινήσεις extreme αφασίας!

Είναι μεγάλη η ευθύνη που βαρύνει τους ώμους μου και στα γράφω εσένα, να τα διαβάζεις όταν θα κολλά το μυαλό σε στενόμυαλες γούρνες, κληρονομιά για σένα και την αδελφή σου.

Μην κάνεις χάρες για τις οποίες θα μετανιώσεις αργότερα. Αν κάτι σου τρώει την ψυχή, αν κάτι σου κάθεται στραβά, τότε είναι στραβό, δε θα ισιώσει με περιττές προσπάθειες. Ειδικά με τους άντρες που θα σε πλησιάσουν, να ξέρεις πως αυτά που διαισθάνεσαι να σε χαλάνε, θα σου κάνουν τη ζωή κόλαση σε λίγα χρόνια.

Μην επιτρέψεις να σε μειώσει ποτέ κανένας, ειδικά επειδή είσαι γυναίκα. Το μέγεθος του στήθους σου ή της περιφέρειάς σου, δεν έχει καμία σχέση με το IQ σου.

Όταν αποφασίσεις να κάνεις μωρό, μην αισθανθείς στιγμή άσχημα για την εμφάνισή σου και κυρίως, μη μπλέξεις ποτέ σε αμφιβολίες και ανασφάλειες ότι μπορεί να χάσεις τη δουλειά σου ή να υποβαθμιστείς, επειδή απλώς επέλεξες να γίνεις μητέρα. Μη φοβηθείς να μοιραστείς τη χαρά σου και μην κρύψεις ποτέ τη συνειδητή επιλογή σου.

Να έχεις στο νου, ότι το μόνο αφεντικό σου, είναι το μυαλό σου. Εσύ θα μάθεις να επιβάλεις την αξιοπρέπεια που απαιτείς να λαμβάνεις, είτε από κατώτερους, είτε από ανώτερους. Ο σεβασμός και ο αυτοσεβασμός, δεν έχουν σχέση με τα γαλόνια κανενός.

 

Στο εργασιακό περιβάλλον ως γυναίκα, θα βρεθείς αντιμέτωπη περισσότερο με τις υπόλοιπες γυναίκες και ύστερα με τους άντρες συναδέλφους. Οι λόγοι θα είναι ανταγωνιστικοί. Η ζήλια και το κουτσομπολιό θα σε διεκδικήσουν, για να σε ρίξουν στα σκληρά. Μη γίνεις ποτέ αυτό το κορίτσι. Θα σιχαθείς τον εαυτό σου, αν τα καταφέρουν.

Στις σχέσεις σου, να ξέρεις ότι η ισότητα δεν έχει να κάνει με το ποιος σφουγγαρίζει ή πλένει τα πιάτα. Η ισότητα ξεκινάει από την πεποίθηση ότι δεν θα καταπατήσεις τον κόσμο του άλλου, δεν θα τον πνίξεις, δεν θα τον συρρικνώσεις, για να μην καταπατηθείς, πνιγείς, συρρικνωθείς κι εσύ.

Ονειρεύομαι για σένα ένα περιβάλλον που η γυναίκα δε θα περιμένει την όγδοη του Μάρτη να σπάσει πιάτα σε κάποιο μπουζούκι, για να νιώσει ανεξάρτητη. Γιατί θα είναι ανεξάρτητη και θα έχει πετύχει όσα ήθελε για το κάθε μέρα της.

Ονειρεύομαι έναν κόσμο που δε θα μιλάει  για την ισάξια αντιπροσώπηση των γυναικών σε ανώτατα αξιώματα γιατί, θα είναι η πραγματικότητα, που θα ζεις. Θα είναι η δίκαιη αναγνώριση της όποιας δεξιότητάς σου και η ανταπόδωση στον κόπο που θα έχεις καταβάλει, για να υλοποιήσεις όσα ονειρεύτηκες.

Ονειρεύομαι για σένα έναν κόσμο, που δε θα τρέμεις να περπατήσεις μόνη στο σκοτάδι, δεν θα φοβάσαι να πεις δημόσια ποιος σε ενόχλησε δήθεν τυχαία παρά τη θέλησή σου, έναν κόσμο, που η λέξη φόβος θα αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση απέναντι στον απροσδόκητο κίνδυνο και δεν θα είναι η καθημερινότητά σου, η ανίατη αρρώστια που σου ετοιμάζουν οι συγκυρίες όλες μαζί.

Ονειρεύομαι να γιορτάζεις τη θηλυκότητά σου κάθε ώρα, κάθε λεπτό, γιατί σου αξίζει να είσαι εσύ, εσύ για σένα και για όσους θα έχουν την τιμή να βρεθούν δίπλα σου.

Η μανούλα. Νατάσσα Μανίτσα/kissmygrass.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου