Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΖΩΝ ΣΤΑΪΝΜΠΕΚ (John Ernst Steinbeck) ''To μαργαριτάρι''

 
                                                                                 
 

 
Ο Τζων Ερνστ Στάινμπεκ γεννήθηκε στο Σαλίνας της Καλιφόρνιας το 1902. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, κύριος εκπρόσωπος του νατουραλισμού και της κοινωνικής πεζογραφίας στη χώρα του.
 Στο έργο του ασχολήθηκε με την εργατική τάξη της δεκαετίας του 30, την εποχή του μεγάλου κραχ ή της “Μεγάλης Ύφεσης” της αμερικανικής οικονομίας· παρ όλη την απαισιοδοξία που φέρνει η νατουραλιστική προσέγγιση, το έργο του διαπνέεται από ποιητικά και ανθρωπιστικά στοιχεία, διαγράφοντας τους ήρωές του σαν πραγματικούς χαρακτήρες.
 Ο Στάινμπεκ έγινε γνωστός με το μυθιστόρημα “Τορτίλα Φλατ” το 1935, αλλά η μεγάλη επιτυχία ήλθε το 1937 με το “Άνθρωποι και ποντίκια”. Δύο χρόνια αργότερα με τα “Σταφύλια της οργής” καθιερώθηκε μαζί με τον Φώκνερ και τον Χέμινγουεϊ ως ένας από τους τρεις μεγάλους σύγχρονους αμερικανούς συγγραφείς. Το 1940 το μυθιστόρημά του τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο Στάινμπεκ εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής για λογαριασμό της εφημερίδας “New York Herald Tribune”, ενώ το 1948, σε μια εποχή όπου οι ΗΠΑ είχαν καταληφθεί από αντικομμουνιστική υστερία, ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση. Υπήρξε προσωπικός φίλος δύο αμερικανών προέδρων: του Τζων Κένεντι και του Λίντον Τζόνσον. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1962. Πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1968. Τα πιο γνωστά και πολυδιαβασμένα του μυθιστορήματα είναι: “Η αμφίβολη μάχη”, “Άνθρωποι και ποντίκια”, “Ο δρόμος με τις φάμπρικες”, “Τα σταφύλια της οργής”, “Ανατολικά της Εδέμ”, “Η πεδιάδα της Τορτίγια”, “Ουράνιες βοσκές”, κ.ά.

  Μετάφραση
ΦΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
«Στην πόλη λένε την ιστορία του μεγάλου μαργαριταριού
-πώς βρέθηκε και πώς χάθηκε ξανά. Λένε για τον Κίνο, τον
ψαρά, και για τη γυναίκα του, τη Χουάνα, και για το μωρό,
τον Κογιοτίτο. Κι επειδή την είπανε τόσες φορές, η ιστορία
ρίζωσε στο νου κάθε ανθρώπου. Και, όπως γίνεται με όλες
τις χιλιοειπωμένες ιστορίες που βρίσκονται στις καρδιές
των ανθρώπων, έχει μόνο καλά και κακά πράγματα και
μαύρα κι άσπρα πράγματα και τίποτα ανάμεσα πουθενά.
»Αν η ιστορία τούτη είναι παραβολή, ίσως ο καθένας να
βγάλει κάποιο δικό του νόημα απ' αυτήν και να διαβάσει τη
δικιά του ζωή σ' αυτήν. Πάντως, λένε στην πόλη ότι...»
                                       Πηγή: 24grammata.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου