Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Κυριακάτικο σινεμά: "Μικρές Αφροδίτες" (1963)

Μικρές Αφροδίτες (αφίσα).jpgΜια δραματική ταινία του Νίκου Κούνδουρου, οι "Μικρές Αφροδίτες" είναι η πρόταση για το κυριακάτικο σινεμά τούτου του Σαββατοκύριακου. Πρόκειται για ταινία του 1963,βασισμένη σε βουκολικούς μύθους.
Λίγα λόγια για την υπόθεση: Το 200 π.Χ., μερικοί νομάδες βοσκοί, σε αναζήτηση νέων βοσκοτόπων, κατεβαίνουν από τα ορεινά προς τη θάλασσα, κοντά σ' ένα χωριό ψαράδων. Οι γυναίκες του χωριού κρύβονται, και οι μόνες που ξεπορτίζουν, είναι η Άρτα, η γυναίκα ενός ψαρά, και η 12χρονη Χλόη. Ο Σκύμνος, ένας προ-έφηβος βοσκός, προσεγγίζει τη Χλόη που περιφέρεται ανέμελα ημίγυμνη στα βράχια και στις ακρογιαλιές. Ανάμεσά τους ξεκινά ένα παιχνίδι μικρο-προκλήσεων που δε μετουσιώνεται ανοιχτά σε ερωτική πράξη, σε αντίθεση με την Άρτα, που στην αρχή αρνείται το ερωτικό κάλεσμα ενός βοσκού, του Τσάκαλου, για να υποκύψει τελικά σε μια σπηλιά, κάτω από το βλέμμα του Σκύμνου και της Χλόης, οι οποίοι τους παρακολουθούν από μια σχισμάδα. Έρχεται η στιγμή που οι βοσκοί πρέπει να φύγουν, κι ο Σκύμνος αρνείται επίμονα. Ο Λύκας, ένας μουγκός έφηβος βοσκός, βρίσκει τη Χλόη και την κάνει με τη βία δική του. Μπροστά στη θέα της αγαπημένης του να υποκύπτει στην ορμή ενός άλλου, ο Σκύμνος αφήνεται να παρασυρθεί από τα κύματα της θάλασσας, αγκαλιά μ' έναν νεκρό πελεκάνο...
 Κέρδισε την Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου το 1963, καθώς και τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, μουσικής (στον Γιάννη Μαρκόπουλο) και κριτικών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1963.
Η ταινία είναι και στο  https://www.youtube.com/watch?v=X9212scMQdM

Καλή Κυριακή! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου