Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Αντί 40ήμερου μνημοσύνου...

"Ποιοι είστε, μην πάτε προς τα εκεί, το δρομάκι αυτό είναι αδιέξοδο, οδηγεί προς το σπίτι μου", μας είπε μια κυρία στο Μάτι. 
Κάναμε πίσω και προσπαθήσαμε να βρούμε άλλη διέξοδο προς τη θάλασσα, αλλά στάθηκε αδύνατο. Η περιοχή είναι αραιοχτισμένη με βίλες, που γύρω τους έχουν οικόπεδα περιφραγμένα με ψηλούς τοίχους και μεταλλικούς φράχτες. Σε μερικές περιφράξεις έχουν τοποθετηθεί συρματοπλέγματα με λάμες σαν ξυραφάκια που σου κόβουν τα χέρια μόλις τις αγγίζεις. Σ' αυτούς τους λαβύρινθους στο Μάτι εγκλωβίστηκαν και κάηκαν δεκάδες άνθρωποι. Εκεί βρίσκεται και το οικόπεδο, στο οποίο απανθρακώθηκαν αγκαλιασμένοι 26 άνθρωποι. Ακόμα, όμως, κι αν κατόρθωνε κάποιος να ξεπεράσει τους φράχτες, θα έφτανε στην απόκρημνη ακτή και πολύ δύσκολα θα εύρισκε τα στενά σκαλοπάτια που κατεβαίνουν προς την παραλία. Έτσι συνέβη και με το 13χρονο κορίτσι, που έφτασε μεν στα βράχια, αλλά δεν βρήκε τρόπο να κατεβεί στη θάλασσα και προτίμησε να πηδήξει στο κενό παρά να καεί.
 Οι βίλες στο Μάτι είναι χτισμένες σύριζα στον γκρεμό σαν εξέδρες στον ουρανό και οι πισίνες τους σχεδόν εξέχουν από τα βράχια. Ούτε ένα χιλιοστό γης δεν έχει αφεθεί ελεύθερο για πρόσβαση στους ξένους ανθρώπους και κανείς δεν μπορεί να περάσει μπροστά τους και να διαταράξει τη γαλήνη τους. Όλες οι χαραμάδες έχουν κλειστεί με συρματοπλέγματα, δεν περνάει ούτε κουνούπι. Παρόλα αυτά αρκετές από τις βίλες έχουν καταστραφεί από τη φωτιά και δεν αποκλείεται οι ιδιοκτήτες τους να θρηνούν κι αυτοί θύματα. Οι περιφράξεις στάθηκαν ικανές να κρατήσουν επί δεκαετίες μακριά τους απρόσκλητους επισκέπτες, όχι όμως και την καταστροφή.

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου