Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία...

 

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου με τα μάτια ενός ντόπιου Κεφαλλονίτη...

 

Η φωτο είναι του Δημήτρη Σπυρόπουλου

Ψάχνοντας στο facebook...Μια ανάρτηση που αφήνει τις θύμησες να βγουν από το κουτάκι τιυ μυαλού και να καλπάσουν! Όμορφες αναφορές από ντόπιο, γνώστη του πανέμορφου χώρου, για έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους του Ιονίου και ένας ιδανικός τόπος για μια μαγευτική βόλτα...

ΚΟΥΤΑΒΟΣ μια περιήγηση…. Αρχή γενομένης από τον μώλο της Παναγίας, εκεί που βρίσκεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ.. Εκεί που ερχόταν οι Αργοστολιωτες τα καλοκαίρια για μπάνιο στις 16 οργιές, όπως έλεγαν στον αμμώδη βυθό του...Μετά, ερχόμενοι προς την πόλη, τα Καλάμια.. Τα αναφέρω γιατί, απέναντι από τον Δράπανο, μετασεισμικά διέμεναν πολλοί συντοπίτες μας. Πάνω από τα Καλάμια, το τυροκομείο των αδελφών Κοσμάτου.

Και φτάνουμε στο πασίγνωστο Κονισματακι.. Πίσω του το ναρκοθετημένο από τους εισβολείς του 40 το πευκοδάσος. Πιο πάνω το πλυσταριό αυτών που διέμεναν στο Δράπανο, μιας και υπήρχε τρεχούμενο νερό.. Η ψαροταβέρνα με την υπέροχη θέα του Μαρκεζίνη.

Μετά οι κήποι του Αγίου με τις συκιές, πορτοκαλιές, ροδιές κλπ που εφρόντιζαν οι Προκοπάδες… Μαρκεσίνης Σιμάτοι Καψαμπέλης Παπαδαταίοι.. Ποιος πέρασε και δεν δοκίμασε κάποιο φρούτο….

Στην γωνία η αναβλύζουσα πηγή με το κρυστάλλινο νερό που τροφοδοτούσε όλη την πόλη.. Λίγο πιο πάνω το παλιό Υδραγωγείο κάτω οι αρχές του νεότερου. Ο δρόμος φυσικά χωματένιος.. Οι γιγάντιοι ευκάλυπτοι για να απορροφήσουν το έλος που υπήρχε ακόμη ιδιαίτερα πίσω από το γήπεδο.. Και για την καταπολέμηση των κουνουπιών…Στην γωνία το Σφαγείο που μάζευε από τα αίματα Σμέρνες και χέλια…

Μετά οι βιομηχανίες: Το βαρελάδικο του Βουτσινά, το θρυλικό καφενείο του Αριστοφάνη.. Και πάμε στην πανέμορφη Γέφυρα μας… Ερχόμενοι από το Κονισματάκι στην Πόλη… Η Κολώνα, σήμα κατατεθέν, τραυματισμενη από τον σεισμό.. Οι πέτρες της σε πλήρη ανακατάταξη.. Οι ψαράδες της εποχής έριχναν μάλαξη (καβουρντισμένη άμμο με αθερίνα) και μάζευαν ένα καλάθι σιδεροκάβουρες..

Πριν την στροφή στο Δίμπουκο και στην Κολώνα τα παιδιά έκαναν μπάνιο.. Αριστερά ήταν η θάλασσα γεμάτη με χιλιάδες πίνες, πάνω από ένα μέτρο… Ειδικά, όταν είχε άμπωτη, φιγουράριζαν πάνω από την στάθμη… Υπάρχουν πολλοί που ζωγράφισαν στα κελύφη τους. Στις άλλες μπούκες, μετά την στροφή, υπήρχαν τσαμπιά από μύδια.. Πριν του Αριστοφάνη το καφενείο, στην είσοδο της γέφυρας από τη μεριά της πόλης, στην δεύτερη μεγαλύτερη μπούκα, η νεολαία συναγωνιζοταν στις βουτιές πάνω από την Γέφυρα…

Στο βυθό στην ασπράδα μ ένα λίκνισμα βατραχοπέδιλου αναδεικνύονταν εκατοντάδες ντόνες, ένα ιδιαίτερο έδεσμα για τους λουόμενους.. Και ορεκτικό ούζου για το διπλανό καφενείο.. Τα καλοκαιρινά βραδυα με αποχες φακούς και λάμπες στις μπούκες γίνονταν η μάχη της γαρίδας…. Στην γωνία προς τα έξω υπήρχε το καλύβι των ψαράδων. Ήταν στημένο μέσα στην θάλασσα με πασσάλους και χρησίμευε για να αποθηκεύονται τα δίκτυα, τα κοφίνια, τα καμάκια, τα κοφινέλα τους.. Είχαν περιφράξει με καλάμια της γύρω περιοχής ένα κομμάτι του Κουτάβου και έκτρεφαν μπάφες.Η τεχνογνωσία ήταν συνεργασία των ντόπιων με Μεσολογγίτες που είχαν έρθει στο νησί μας... 

Το πιο όμορφο ήταν οι νυχτερινές βαρκάδες στην Λιμνοθάλασσα.. Είτε για νυχτερινό ψάρεμα η για περαντζάδα.. Με λάμπες ασετυλινης, χόρταινε το μάτι σου από τους χρωματισμούς και το αυτί από τα ξεφωνητά και τις καντάδες.. Ήταν πολύ ωραίο να βλέπεις τις βάρκες να περνούν κάτω από την Γέφυρα και να ξεχύνονται στην αταραξία της Λίμνης μας..

Γι αυτό άλλωστε γυρίστηκε και η ταινία Ένα Βότσαλο στη Λίμνη με συμμετοχή και αρκετών ντόπιων… 

Πηγή: Από το fb του Μάκη Βαρδαραμάτου 

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Μηνολόγιο Απριλίου 2024...

 


Ξημερώνει κιόλας αύριο η έκτη μέρα του Απρίλη, του δεύτερου μήνα της άνοιξης, του ψεύτη, του μήνα της Πασχαλιάς, που, φέτος κατ' εξαίρεση, έχει παραδώσει το προνόμιο στον Μάη μιας και το Πάσχα φέτος είναι στις 5 του Μάη. Όπως διαβάζουμε στο πάντα εξαιρετικό sarantakos.wordpress.com η λέξη Απρίλιος φαίνεται πως είναι είδος αντιδανείου. Πράγματι, το λατινικό aprilis (όλα τα ονόματα των μηνών έχουν λατινική προέλευση), σύμφωνα με μια παμπάλαιη ετυμολογία προέρχεται από το ρήμα aperire (ανοίγω). Επί αιώνες, οι φιλόλογοι έμειναν ικανοποιημένοι από την εξήγηση αυτή, που άλλωστε είναι απολύτως ευλογοφανής, μια και τον Απρίλιο «ανοίγει» ο καιρός, γίνεται ανοιξιάτικος και φιλικός. Να θυμίσουμε και την δική μας άνοιξη. Όμως ο Emile Benveniste υποστήριξε, πειστικά, ότι ο Απρίλιος προέρχεται από την θεά Αφροδίτη, και ειδικότερα από τον συγκεκομμένο τύπο του ονόματός της, το υποκοριστικό Αφρώ. Αλλά δεν πήγε κατευθείαν από τα ελληνικά στα λατινικά -μεσολάβησαν οι ετρούσκοι, και ο ετρουσκικός τύπος, apru, είναι αυτός που πήραν οι ρωμαίοι. Η εξήγηση του Μπενβενίστ γίνεται απόλυτα πειστική αν σκεφτούμε ότι ο γειτονικός μήνας του Απρίλη, ο Μάρτιος, δεν είναι άλλος από τον μήνα του θεού Αρη (Mars στα λατινικά), και απ’ αυτόν έχει πάρει τ’ όνομά του. Και, όπως ξέρουμε, η Αφροδίτη και ο Αρης είχαν στη μυθολογία κάτι παραπάνω από στενούς δεσμούς. Λογικό ήταν να έχουν και τους μήνες τους πλάι-πλάι. Αλλωστε, και Ρωμαίοι το αναγνώριζαν αυτό, όπως ο Οβίδιος. Κι αν ο Απρίλης είναι όντως της Αφροδίτης, δικαιώνεται ακόμα περισσότερο ο σολωμικός στίχος έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη.
Να το μηνολόγιο του Απρίλη, που φέτος δεν έχει την Μεγάλη εβδομάδα. Τουλάχιστον ολόκληρη:

Δε 1 Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων
Τρ 2 Ιακώβου Καζανόβα του μεγάλου εραστού και Ημέρα του παιδικού βιβλίου
Τε 3 Γενέσιον Θεοδώρου Κολοκοτρώνη του στρατηλάτου
Πε 4 Γενέσιον Ανδρέου Ταρκόφσκη και αυτοκτονία Δημητρίου Χριστούλα
Πα 5 Γεωργίου-Ιακώβου Δαντώνος καρατόμησις
Σα 6 Του ζωγράφου Ραφαήλου
Κυ 7 Παγκόσμια ημέρα υγείας – Ιπποκράτους του Κώου
Δε 8 Γενέσιον Ιακώβου Μπρελ
Τρ 9 † Φραγκίσκου Βάκωνος. Kαι Γς τελευτή
Τε 10 Θρίαμβος Σπυρίδωνος Λούη του ωκύποδος
Πε 11 Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου εις το Διάστημα
Πα 12 Τα μεγάλα Διονύσια
Σα 13  Βαρούχ Σπινόζα του προδρόμου του Διαφωτισμού και Σαμουήλ Μπέκετ γενέσιον
Κυ 14 † Βλαδιμήρου Μαγιακόφσκι αυτοχειριασμός
Δε 15 Λεονάρδου ντα Βίντσι
Τρ 16 † Γεωργίου Βιζυηνού, το τελευταίον της ζωής του ταξίδιον
Τε 17 Γενέσιον Κωνσταντίνου Καβάφη και τελευτή Νίκου Παπάζογλου και Δημήτρη Μητροπάνου
Πε 18 † Αλβέρτου Αϊνστάιν τελευτή
Πα 19 † Καρόλου Δαρβίνου
Σα 20 Τελευτή Μανόλη Τριανταφυλλίδη
Κυ 21 Βεβήλωσις του Φοίνικος (αποφράς ημέρα)
Δε 22 † Γουλιέλμου Σαιξπήρου του μεγάλου δραματουργού
Τρ 23 † Τελευτή Γεωργίου Καραϊσκάκη. Και παγκοσμία ημέρα του βιβλίου
Τε 24 Της γενοκτονίας των Αρμενίων
Πε 25 † Μαγελάνου του εξερευνητού. Και τελευτή Σπειροειδούς αρχιτέκτονος.
Πα 26 Γενέσιον Ευγενίου Ντελακρουά
Σα 27 Γενέσιον Αδαμαντίου Κοραή του Διαφωτιστού
Κυ 28 Μιχαήλ Λομονόσωφ
Δε 29 † Κωνσταντίνου Καβάφη του ανεπαναλήπτου
Τρ 30 Μαρίας Πολυδούρη τελευτή.

Για να υποδεχτούμε τον μήνα τον καινούργιο, να ένα τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου σε στίχους του Κυριάκου Ντούμου. Με τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου: 
"Θεσσαλονίκη, Σαββατόβραδο κι Απρίλης"

Καλό μήνα για όλους μας!