Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Κεφαλονίτικες ιστορίες: "Το τάμα του καπετάν Γεράσιμου"

 

Ιστορίες που αναδεικνύουν το παλιό εθιμικό στοιχείο της Κεφαλονίτικης ζωής, να περιγράψει τόπους και ανθρώπους, να δώσει χαρακτήρες και θεσμούς, να ζωντανέψει γενικότερα την παλιά κοινωνία, με τις αρετές και τα ελαττώματά τους, με τα ονόματα και τα παρατσούκλια τους και προπάντων να δείξει χαρακτηριστικά τη θρυλική ιδιορρυθμία τους. 

Το συγκεκριμένο επεισόδιο έχει τίτλο ”Το τάμα του καπετάν Γεράσιμου”. Η υπόθεση του επεισοδίου ακολουθεί τον καπετάν Γεράσιμο και τα προβλήματα της οικογένειάς του, όπως την ασθένεια της γυναίκας του και τις οικονομικές του δυσκολίες, τις οποίες προσπαθεί να λύσει βρίσκοντας κάποιο μίσθωμα για πλοίο του. Μετά από αρκετό καιρό δέχεται να μεταφέρει στην Πάτρα λάδι ενός παραγωγού. 

Ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός για ταξίδι αλλά ο καπετάν Γεράσιμος αποφασίζει να ταξιδέψει. Τελικά, ο καιρός χειροτερεύει και ο καπετάν Γεράσιμος πάνω στην απελπισία του κάνει τάμα στον Άγιο Νικόλα να του δώσει τη φοράδα του για να σωθεί. Ο καιρός καλυτέρεψε και κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του. Παρόλο το τάμα του, ο καπετάν Γεράσιμος δεν πήγε τη φοράδα στην εκκλησία. 

Ένα βράδυ είδε στον ύπνο του έναν δεσπότη που του φανερώθηκε ως Άγιος Νικόλας και του ζήτησε να ολοκληρώσει το τάμα του. Το επόμενο πρωί η γυναίκα του αντιδρά για την απόφασή του και εκείνος πηγαίνει στην εκκλησία. Εκεί, συνομιλεί με τον Ηγούμενο και του εξηγεί το πρόβλημά του. Ο παπάς όμως αρνείται να δεχτεί τη φοράδα και του ζητά χρήματα. Έτσι, ο καπετάν Γεράσιμος αποφασίζει να την πουλήσει. 

Σκαρφίζεται ένα τέχνασμα και πηγαίνει στην αγορά δηλώνοντας πως πουλά μαζί τη φοράδα και τον κόκορά του. Ως τιμή της φοράδας ορίζει τα τρία τάλαρα και του κόκορα τα εκατό. Ένας ιερέας πείθεται και αγοράζει τα δύο ζώα. Ο καπετάν Γεράσιμος κερδίζει πολλά χρήματα και αγοράζει μια μεγάλη σκάφη για τη γυναίκα του. Στο δρόμο για το σπίτι του ο καιρός χαλάει και εκείνος για να μη βραχεί κρύβεται κάτω από την σκάφη. Έπειτα, πηγαίνει στον παπά και του δίνει τα τρία τάλαρα για τα οποία πούλησε τη φοράδα. Μετά, συναντά τον ιερέα που αγόρασε τη φοράδα του και καθώς περνούν από το νεκροταφείο ακούν μια χήρα θρηνεί τον άνδρα της.

 Ο καπετάν Γεράσιμος βάζει στοίχημα με τον ιερέα πως αν καταφέρει να φιλήσει τη χήρα να του επιστρέψει τη φοράδα του. Ο καπετάν Γεράσιμος μπαίνει στο χώρο του νεκροταφείου και αρχίζει και εκείνος να κλαίει υποκρινόμενος πως πέθανε η γυναίκα του. Ακόμη, λέει στη χήρα ότι όποια φιλήσει πεθαίνει. Εκείνη του ζητά να τη φιλήσει για να πεθάνει και να πάει να συναντήσει τον άντρα της. Έτσι, ο καπετάν Γεράσιμος κερδίζει το στοίχημα και ξαναπαίρνει τη φοράδα του.

Έτος παραγωγής: 1985 Παίζουν: Τίμος Περλέγκας, Γιώργος Βρασιβανόπουλος, Σταύρος Μαυρίδης, Θάλεια Παπάζογλου, Νότα Παρούση, Πάνος Νικολαΐδης, Διονύσης Τζουγανάτος. Σενάριο-σκηνοθεσία: Γιώργος Παπακώστας 

Καλή διασκέδαση!!


Πηγή: inkefalonia.gr

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Μηνολόγιο Οκτωβρίου 2024...

 


Περάσαμε κιόλας στην 15η μέρα του Οκτώβρη, που είναι ο δέκατος μήνας του ημερολογίου μας, όσο κι αν ολοφάνερα το όνομά του παραπέμπει στον αριθμό “οχτώ”. Όπως γράφει ο Νίκος Σαραντάκος, για την ανακολουθία φταίνε οι Ρωμαίοι -διότι τα ονόματα των μηνών, όλα, είναι δάνειο από τα λατινικά. Το παλιό ρωμαϊκό μηνολόγιο άρχιζε από τον Μάρτιο και ο October ήταν ο όγδοος μήνας. Όταν αργότερα μεταρρυθμίστηκε το ημερολόγιο και μπήκαν στις δυο πρώτες θέσεις ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, η αντιστοιχία χάλασε μια και ο Οκτώβριος είναι πια ο δέκατος μήνας.
Ο Οκτώβρης έδωσε το όνομά του στην Οκτωβριανή επανάσταση, η οποία έγινε στις 25 Οκτωβρίου 1917. Ο Οκτώβρης είναι ο πρώτος πραγματικά φθινοπωρινός μήνας -την τελευταία Κυριακή (στις 27 του μηνός δηλαδή φέτος) αλλάζει η ώρα, νυχτώνει απότομα νωρίτερα και επισημοποιείται έτσι ο επικείμενος ερχομός του χειμώνα. Επειδή όμως αλλάζει και η ώρα, και παίρνουμε πίσω την ώρα που είχαμε χάσει στα τέλη Μαρτίου, ο Οκτώβρης είναι ο μήνας του χρόνου με τη μεγαλύτερη διάρκεια, αφού διαρκεί 31 μέρες και μία ώρα. Να και το μηνολόγιό του:


Τρ 1Πρώτη κυκλοφορία του «Κεφαλαίου» υπό Καρόλου Μαρξ. Και η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Και θανή Αντωνίου Κοντογεωργίου, του μαέστρου των χορωδιών.
Τε 2Θανή Αριστοτέλους του Σταγειρίτου και Μαχάτμα Γκάντη γενέσιον.
Πε 3Φραγκίσκου της Ασίζης γέννησις. Και θανή Κατερίνας Γώγου.
Πα 4Θάνατος Τζάνις Τζόπλιν και Γκλεν Γκουλντ
Σα 5Εκτόξευσις του Σπούτνικ Ι, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης
Κυ 6Εφεύρεσις τηλεφωνίας υπό Αλεξάνδρου Γκράχαμ Μπελ και θάνατος του επανεφευρέτη της, Στιβ Τζομπς
Δε 7Εδγάρδου Άλαν Πόε θανή
Τρ 8Πιττακού του Μυτιληναίου
Τε 9† Ερνέστου Τσε Γκεβάρα τελευτή (και Κορνηλίου του πολυτονιστού στιχοπλόκου γενέσιον)
Πε 10Γενέσιον Ιωσήφ Βέρντι
Πα 11Κάθοδος Εμπεδοκλέους του Ακραγαντίνου εις τον κρατήρα της Αίτνης -Εντίθ Πιαφ και Ζαν Κοκτώ θάνατος
Σα 12Ανακάλυψις της Αμερικής (αποφράς ημέρα)
Κυ 13Πρώτη έκδοσις του «Καλού στρατιώτου Σβέικ» υπό Γιάροσλαβ Χάσεκ
Δε 14† Λεονάρδου Μπερνστάιν
Τρ 15† Ευγενίου Ο΄Νηλ
Τε 16Γενέσιον Όσκαρ Ουάϊλντ
Πε 17† Κοίμησις Φρειδερίκου Σοπέν
Πα 18Επιμενίδου του Κρητός
Σα 19Γενέσιον Αυγούστου Λυμιέρ
Κυ 20Γενέσιον Αρθούρου Ρεμπώ, θανή του λατρευτού φίλου μου, Διονύση Γεωργόπουλου, μεγάλου Αγωνιστή για μια καλύτερη εκπαίδευση και μια δικαιότερη κοινωνία.
Δε 21Νικολάου Εγγονοπούλου γενέσιον
Τρ 22Ξενοφάνους του Κολοφωνίου
Τε 23Γενέσιον Μάνου Χατζιδάκι του μελωδού
Πε 24† Ανδρέου Καρκαβίτσα
Πα 25Γενέσιον Παύλου Πικάσσο
Σα 26Δημητρίου του Μυροβλύτου, Πανός του μεγάλου.
Κυ 27† Νικολάου Καζαντζάκη και Λου Ριντ
Δε 28Επέτειος του ΟΧΙ
Τρ 29Αναχάρσιος του Σκύθου
Τε 30Γενέσιον Θεοδώρου Δοστογέφσκι αλλά και Κωνσταντίνου Καρυωτάκη· θάνατος Αναστασίου Λειβαδίτη
Πε 31† Φρειδερίκου Φελλίνι· και Ναπολέοντος Λαπαθιώτη γενέσιον

Για να υποδεχτούμε τον Οκτώβρη, να ένα τραγούδι σε λόγια του Ηλία κατσούλη και μουσική κι ερμηνεία του Παντελή Θαλασσινού: "Ο Οκτώβρης σημαία στα μπαλκόνια".