Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Μηνολόγιο Σεπτεμβρίου 2022

 

Φτάσαμε αισίως στον Σεπτέμβρη! Ο Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του χρόνου, παρόλο που ετυμολογικά παραπέμπει στον (λατινικό) αριθμό εφτά, σύμφωνα με τον Νίκο Σαραντάκο. Στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που είχε πρώτο μήνα του τον Μάρτιο, ήταν ο έβδομος μήνας. Στα βυζαντινά χρόνια, το πολιτικό και το εκκλησιαστικό έτος άρχιζαν τον Σεπτέμβρη και επιβίωση αυτού έχουμε στο ημερολόγιο που τη σημερινή μέρα τη χαρακτηρίζει «αρχή ινδίκτου». 
Από τις λαϊκές ονομασίες που έχει ο Σεπτέμβρης, η γνωστότερη είναι Τρυγητής, διότι τότε γίνεται ο τρύγος, η συγκομιδή των σταφυλιών, μέγιστο γεγονός στον παλιό αγροτικό κόσμο. Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας που έχει δικό του ουσιαστικό: τα Σεπτεμβριανά είναι το πογκρόμ εναντίον των Ρωμιών της Πόλης το 1955. “Μαύρος Σεπτέμβρης”  ονομάστηκε η αιματηρή καταστολή των Παλαιστινίων στην Ιορδανία τον Σεπτέμβριο του 1970 και στη συνέχεια η μαχητική παλαιστινιακή οργάνωση που πραγματοποίησε τα επόμενα χρόνια μια σειρά από θεαματικά τρομοκρατικά χτυπήματα, μερικά απ’ αυτά σχετικά με τον ελληνικό χώρο -και με διασημότερο και σοβαρότερο την πολύνεκρη επίθεση στους Ισραηλινούς αθλητές στο Μόναχο κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 1972.

Η 11η του Σεπτέμβρη, που όπως είπαμε σε μας ανοίγουν τα σχολεία, είναι φυσικά η ημερομηνία που έγινε παγκοσμίως διάσημη από το τρομοκρατικό χτύπημα στους Διδυμους Πύργους το 2001, γεγονός που άλλαξε τη ζωή μας από αρκετές απόψεις. Η ημερομηνία είναι πιο γνωστή στην αμερικάνικη μορφή της, 9/11. Στα καθ’ ημάς, διάσημη σεπτεμβριανή ημερομηνία είναι η 3η του Σεπτέμβρη, είτε από το 1843 με το πρώτο Σύνταγμα είτε από το 1974 όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου, όχι συμπτωματικά, ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Να και το μηνολόγιό του:

Πε 1Απελλού του ζωγράφου
Πα  2†  Κωνσταντίνου  Κανάρη του πυρπολητού και γέννησις Ανδρέου Εμπειρίκου του υπερρεαλιστού. Και κοίμησις παπα-Στρατή, της Αγκαλιάς της Λέσβου. Και κοίμησις Μίκη Θεοδωράκη του κοσμαγάπητου.
Σα  3Ιωάννου Μακρυγιάννη συγγραφέως και αγωνιστού
Κυ 4Πρώτη έκδοσις της «Παπίσσης Ιωάννης» υπό Εμμανουήλ Ροΐδου
Δε  5Αρχιλόχου του Παρίου και θανή Νίκου Νικολαΐδη του σκηνοθέτη
Τρ  6Τα Σεπτεμβριανά της Πόλης
Τε  7Αρτέμιδος και Ενυαλίου
Πε 8† Ρώμου Φιλύρα του κατηραμένου ποιητού
Πα 9Γενέσιον Μιχαήλ Θερβάντες
Σα 10† Κώστα Κάππου του ασυμβίβαστου αγωνιστή
Κυ 11†  Ανατροπή και φόνος Σαλβατόρ Αλλιέντε
Δε 12Γενέσιον Μαυρικίου Σεβαλιέ
Τρ 13†  Δάντου Αλιγκέρι
Τε 14Ίδρυσις της Φιλικής Εταιρείας και θανή Μ. Καραγάτση και Στέλιου Καζαντζίδη
Πε 15Ανακάλυψις της πενικιλίνης υπό Φλέμιγκ
Πα 16† Κοίμησις Μαρίας Κάλλας, της αξεπέραστης ντίβας (1977)
Σα 17†  Μάνου Λοΐζου του γλυκύτατου μελωδού
Κυ 18Έναρξις Μεγάλων Μυστηρίων εν Ελευσίνι. Και δολοφονία Παύλου Φύσσα από τους χρυσαβγίτες
Δε 19† Κοίμησις Νικολάου Σκαλκώτα του μουσουργού (1949) και αυτοπυρπόλησις Κωνσταντίνου Γεωργάκη, φοιτητού εν Ιταλία (1970)
Τρ 20Γενέσιον Ευριπίδου
Τε 21Διεθνής Ημέρα Ειρήνης
Πε 22Γενέσιον Μιχαήλ Φαρανταίη
Πα 23Της εν Σαλαμίνι ναυμαχίας και της νίκης εν Ιμέρα
Σα 24†  Παρακέλσου
Κυ 25Γενέσιον Δημητρίου Σοστακόβιτς. Θανή Αμαλίας Χρονοποιούσας.
Δε 26Γενέσιον Αλβέρτου Μοράβια και θανή Λευκαδίου Χερν του ελληνοϊάπωνος
Τρ 27Ίδρυσις του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου
Τε 28†  Θανή Λουδοβίκου Παστέρ
Πε 29† Κοίμησις Αιμιλίου Ζολά
Πα 30Καρόλου Δαρβίνου

Για να τον υποδεχτούμε τον Σεπτέμβρη, να ένα τραγούδι του Γιάννη σπανού σε στίχους του Γιώργου Παπαστεφάνου: "Θυμήσου το Σεπτέμβρη". Από τη μαγική δεκαετία του 60...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου