Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Μηνολόγιο Ιουνίου 2023...

 

Μπήκε και ο Ιούνιος και μαζί το καλοκαίρι πριν τέσσερις μέρες, αν και ο καιρός μάλλον σε φθινόπωρο παραπέμπει. Ο φετινός Ιούνης είναι προεκλογικός αφού, μετά τις άγονες εκλογές της 21ης Μάη, έρχονται επαναληπτικές εκλογές στις 25 Ιούνη.
Ο Ιούνιος ετυμολογείται, όπως διαβάζουμε στο διαχρονικά εξαιρετικό ιστολόγιο του Ν. Σαραντάκου sarantakos.wordpress.com  μάλλον από τη θεά Juno των Ρωμαίων, που είναι το αντίστοιχο της Ήρας. Η λαϊκή του ονομασία είναι κυρίως Θεριστής, αλλά και Κερασάρης -ευεξήγητη και στις δυο περιπτώσεις η προέλευση του ονόματος. Ο Ιούνης είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες μέρες του χρόνου. Στις 21 Ιουνίου έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο ή λιοτρόπι, και συνάμα τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Στο δικό μας γεωγραφικό πλάτος, οι μέρες γύρω στην 21η Ιουνίου διαρκούν σχεδόν 15 ώρες (παρά 12 λεπτά). Βορειότερα, οι μέρες διαρκούν περισσότερο -στο Λονδίνο 16 ώρες και 40 λεπτά, και πιο πάνω φτάνουμε στις λευκές νύχτες. Ένα θλιβερό χαρακτηριστικό του Ιούνη είναι πως οι δέκα πρώτες μέρες του σημαδεύονται από τέσσερα ναζιστικά ολοκαυτώματα, τα δύο από αυτά στην Κρήτη το 1941:

2 Ιουνίου Κοντομαρί (1941)
3 Ιουνίου Κάντανος   (1941)
6 Ιουνίου Κούρνοβο (1943)
10 Ιουνίου Δίστομο (1944).

Για να υποδεχτούμε τον Ιούνιο, να ένα τραγούδι σε λόγια και μουσική του Διονύση Τσακνή. "6η Ιουνίου". Με την υπέροχη φωνή της Σοφίας Βόσσου. Από το 1986... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου