Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Για τα Χριστούγεννα...

 

Η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης με ιστορική και λεξιλογική ματιά...Από τον σπουδαίο φιλόλογο Νίκο Σαραντάκο και το απαράμιλλο sarantakos.wordpress.com



Τα παιδιά που έχουν βγει για Κάλαντα, όσα έχουν βγει τέλος πάντων, το λένε από το πρωί, Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει -κι ένα ιστολόγιο θυμάται ότι, παρόλο που τούτα εδώ είναι τα δέκατα πέμπτα ιστολογημένα του Χριστούγεννα, δεν έχει ποτέ λεξιλογήσει για τον Χριστό που γεννάται. Ας επανορθώσουμε σήμερα την  έλλειψη.

Η λέξη «Χριστός» φέρνει  βέβαια στο νου μας τον Ιησού Χριστό, αλλά η λέξη υπήρχε από πολύ παλιότερα στην ελληνική γλώσσα. Η αρχαία,  προχριστιανική  λέξη  «χριστός» ήταν ρηματικό επίθετο του ρήματος  «χρίω» και σήμαινε την ουσία που χρησιμεύει ως μύρο ή ως αλοιφή. Στον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, ας πούμε, η Φαίδρα ρωτάει «χριστόν ή ποτόν το φάρμακον;», αν δηλαδή το μαντζούνι για τον  έρωτα που της προτείνει η τροφός θα είναι αλοιφή ή ποτό. Προκειμένου για πρόσωπα, χριστός ήταν αυτός που είναι αλειμμένος με μύρο ή με αλοιφή.

Στη μετάφραση της  Παλαιάς Διαθήκης από τους Εβδομήκοντα (η οποία, να  το ξαναπούμε, έγινε από τους Πτολεμαίους στην ελληνιστική Αίγυπτο) η λέξη «χριστός» χρησιμοποιείται για να αποδώσει το αραμαϊκό mesiha, για τον ιερέα ή βασιλέα που έχει χρισθεί με το ειδικό έλαιο που πρόβλεπε ο Μωσαϊκός νόμος. Ας πούμε, στο Λευιτικό: «καὶ εἰσοίσει ὁ ἱερεὺς ὁ χριστὸς ἀπὸ τοῦ αἵματος τοῦ μόσχου εἰς τὴν σκηνὴν τοῦ μαρτυρίου».

Να  σημειώσουμε ότι το χρίσμα, στην πολιτική του χρήση, όταν λέμε ότι ο τάδε πήρε το χρίσμα του τάδε κόμματος για να διεκδικήσει κάποιο αιρετό αξίωμα, από εδώ προέρχεται.

Στην Καινή Διαθήκη, ο ίδιος όρος αποδίδει ρητά τον όρο Μεσσίας και χρησιμοποιείται για τον Ιησού Χριστό, τον χρισμένο από τον Θεό σωτήρα των ανθρώπων, για όσους πιστεύουν. Ας πούμε στον Ιωάννη:  Εὑρήκαμεν τὸν Μεσσίαν (ὅ ἐστιν μεθερμηνευόμενον Χριστός). Άλλωστε και στον  πρώτο στίχο ακόμα του κατά Ματθαίον  διαβάζουμε τη  Βίβλο γενέσεως «Ιησού Χριστού». Το δίλεκτο Ιησούς Χριστός λοιπόν καθιερώνεται ενώ στη μετέπειτα πατερική γραμματεία συχνά γίνεται  εξειδίκευση: ο Χριστός αναφέρεται στον Θεάνθρωπο ενώ ο Ιησούς δίνει έμφαση  στην ανθρώπινη παρουσία του.

Από τον Χριστό, βέβαια, και τα Χριστούγεννα, λέξη  που σχηματίστηκε εκ συναρπαγής, όπως λέμε, από τη φράση «Χριστού γέννα» και που εμφανίζεται στη γλώσσα μας πρώτη  φορά τον 10ο αιώνα σε κείμενο του Πορφυρογέννητου.

Πολύ νωρίτερα, ήδη από τα μέσα του πρώτου αιώνα της χρονολογίας μας, εμφανίζεται (στις Πράξεις των Αποστόλων) ο όρος «Χριστιανός», που περνάει και στα λατινικά, Christianus, όπως περνάει στα λατινικά και το Christus που διαδίδεται στη συνέχεια σε όλες τις νεότερες γλώσσες. Μια αναπάντεχη  εξέλιξη της λέξης έχουμε στα γαλλικά της Σαβοΐας και του (ελβετικού) Βαλέ, όπου ο τύπος «crétin», παράλληλος τύπος του Chrétien = χριστιανός, πήρε τη σημασία «αθώος, αγαθός», περίπου όπως και στα ελληνικά λέμε π.χ. «τι φταίει ο χριστιανός;» και μετά τη σημασία «βλάκας», απ’ όπου προέκυψε ως αντιδάνειο, μέσω ιταλικών, το δικό μας «κρετίνος».

Ο Χριστός και ο χριστιανός έχουν δώσει στη γλώσσα μας πολλά σύνθετα και παράγωγα, τόσο λαϊκά όσο και λόγια: χριστιανοσύνη,  χριστιανομάχος, χριστιανόπουλο, χριστιανόπαιδο,  χριστιανοδημοκράτης, χριστιανοσοσιαλισμός, προχριστιανικός, μεταχριστιανικός, χριστέμπορος, χριστεπώνυμος, χριστόψαρο,  χριστόψωμο, χριστολογία, χριστοκεντρικός, χριστόπιτα, χριστοπαναγίες, αντίχριστος και άλλα.

Έχουμε και πολλές παγιωμένες και παροιμιακές φράσεις με τον Χριστό:

  • Χριστός! λέμε σε όποιον πνίγεται από τον βήχα
  • Χριστός κι Απόστολος! ή Χριστός και Παναγία! ως έκφραση (δυσάρεστης συνήθως) έκπληξης ή αποδοκιμασίας. Τον καιρό της επίπλαστης ευμάρειας συνηθιζόταν και η παραλλαγή «Ο Χριστός κι η μάνα του!»
  • βόηθα Χριστέ και Παναγιά! επιφώνημα έκπληξης-αποδοκιμασίας
  • μα το Χριστό! (όρκος)
  • δεν καταλαβαίνω (ξέρω/ακούω) Χριστό: δεν καταλαβαίνω τίποτα απολύτως
  • είδα τον Χριστό φαντάρο = τρόμαξα πολύ. Η έκφραση έγινε διάσημη όταν τη χρησιμοποίησε ο Παναγιώτης Γιαννάκης στο ευρωμπάσκετ του 1987: Μου έδωσε μια αγκωνιά ο Τκατσένκο που είδα τον Χριστό φαντάρο.  Ο Βλαντίμιρ Τκατσένκο, αν και αγαθότατος, είχε επιβλητικό περιτύπωμα.
  • τον έκανα  Χριστό (ή: χρυσό): τον παρακάλεσα πολύ (αλλά, συνήθως, μάταια).
  • τράβηξα του Χριστού τα πάθη: ταλαιπωρήθηκα, βασανίστηκα πολύ. Και σε παραλλαγές: πχ μαρτύρησε σαν το Χριστό
  • κατεβάζει χριστοπαναγίες: βρίζει

και άλλες που θα συμπληρώσετε.

Μικρό το άρθρο, αλλά είναι και ημιαργία σήμερα.

Καλά Χριστούγεννα σε όλες και σε όλους, υγεία και αγάπη!

Φώτη Κόντογλου "Παραμονή Χριστούγεννα"

 




Το διήγημα "Παραμονή Χριστούγεννα" αποτελεί απόσπασμα από το πεζογράφημα του Φώτη Κόντογλου "Τ' Αϊβαλί, η πατρίδα μου", που δημοσιεύτηκε το 1962. Για την Μεγάλη μέρα που μόλις μάς αποχαιρέτησε....

"Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" του Κάρολου Ντίκενς...

 


Ας αφεθούμε και πάλι στη μαγεία της ημέρας που πριν από λίγο έφυγε παρακολουθώντας την "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" του Καρόλου Ντίκενς, με την ευχή Μακάρι το πνεύμα των Χριστουγέννων να μαλακώσει τις καρδιές ακόμη και των πιο σκληρών ανθρώπων, τερματίζοντας τον ακατανόητο πόλεμο στην Ουκρανία και στη Συρία και τις αδικαιολόγητες εντάσεις όπου γης...

Λίγα λόγια για την (πασίγνωστη) υπόθεση...

Ο πλούσιος αλλά, τσιγκούνης Εμπενίζερ Σκρουτζ , ο οποίος μισεί
κυριολεκτικά τα Χριστούγεννα, βιώνει μέσα σε μία μόνο νύχτα μία μοναδική εμπειρία, τρομαχτική μα συνάμα, λυτρωτική! Έπειτα από τη μεταφυσική «επίσκεψη» του νεκρού συνεταίρου του Τζέικομπ Μάρλεϊ, τον επισκέπτονται τρία Πνεύματα:
Το Πνεύμα των Παρελθοντικών Χριστουγέννων, το Πνεύμα των Χριστουγέννων του Παρόντος και το Πνεύμα των Μελλούμενων Χριστουγέννων.
Ο άσπλαχνος Σκρουτζ, αγγίζοντας συναισθήματα που είχε για χρόνια ξεχασμένα, μαλακώνει και πλημμυρίζει Αγάπη...
 

Καλές γιορτές για όλους μας!!

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

Μηνολόγιο Δεκέμβρη 2024...

 

Κλείσαμε ήδη την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη, του τελευταίου μήνα του χρόνου, του μήνα με τις περισσότερες γιορτές. Ο Δεκέμβρης είναι μήνας ξεκούρασης για τους περισσότερους αγρότες, αφού είναι ο μήνας που έχει τις λιγότερες αγροτικές δουλειές: τα χωράφια έχουν σπαρεί, τα ζώα μένουν κλεισμένα και τρώνε από τα αποθηκευμένα, η μέρα είναι μικρή και εκ των πραγμάτων δεν έχεις πολύ χρόνο για δουλειές. Έτσι, είναι ο μήνας που οι πιο πολλοί αγρότες ξεκουράζονται, αν και αυτό δεν ισχύει στα μέρη όπου καλλιεργείται η ελιά, όπως στην αγαπημένη μου Κεφαλονιά, αφού εκεί έχουν φούριες: τη συγκομιδή.

Ο Δεκέμβριος είναι από τους μήνες που έχουν δώσει το όνομά τους σε γεγονότα -εννοούμε φυσικά τα Δεκεμβριανά, τις συγκρούσεις του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα. Ο ίδιος όρος χρησιμοποιήθηκε και για τα όσα ακολούθησαν τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το 2008. Το τελευταίο αυτό γεγονός μάς δίνει και το σημερινό τραγούδι για το καλωσόρισμα του μήνα. Το τραγούδι "Έξι του Δεκέμβρη", με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, σε μουσική και λόγια του Απόστολου Μπουλασίκη. Μετά το μηνολόγιο του Δεκέμβρη, πάντα από το εξαίρετο https://sarantakos.wordpress.com

Κυ  1Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS  και γενέσιον Ιωάννου Συκουτρή
Δε 2Αντιφώντος   του σοφιστού, Μαρίας Καλογεροπούλου της καλλιφώνου και Διονυσίου Σαββόπουλου της νιότης μας
Τρ 3 Αυγούστου Ρενουάρ και γενέσιον Νίνου Ρότα του μουσουργού
Τε 4Ο Θωμάς Έδισον εφευρίσκει τον ηλεκτρικόν λαμπτήρα
Πε 5Θεοφίλου Μόζαρτ τελευτή
Πα  6Νικολάου Μύρων και των Διοσκούρων, προστατών των πλοϊζομένων και Αλεξάνδρου Γρηγοροπούλου αναίρεσις.
Και Μυλοπέτρου του Χίου γενέθλιον.
Σα 7Των τριών Χαρίτων
Κυ 8Δάμωνος και Φιντίου· και Ιωάννου Λένον του πολυκλαύστου αναίρεσις
Δε  9Ιωάννου Βοκκακίου και της Ανθρωπίνης Κωμωδίας του
Τρ 10Των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και τελευτή Άλκη Αλκαίου του στιχουργού
Τε 11Γενέσιον Γρηγορίου Μπιθικώτση του αοιδού
Πε 12Διογένους του  Κυνός
Πα 13Μέντη Μποσταντζόγλου τελευτή
Σα 14Ανάληψις Απολλωνίου του Τυανέως εκ του ιερού της Δικτύννης
Κυ 15Αναξαγόρου του φιλοσόφου
Δε 16 Τελευτή Κωνσταντίνου Βάρναλη, ποιητού των Μοιραίων
Τρ 17 Δημητρίου Σαραντάκου του συγγραφέως και Σίμωνος Μπολιβάρ του ελευθερωτού
Τε 18Του χορού του Ζαλόγγου
Πε 19Προμηθέως καθήλωσις επί του Καυκάσου
Πα 20Της εν Επιδαύρω πρώτης Εθνοσυνελεύσεως
Σα 21Χειμερινόν ηλιοστάσιον 
Κυ 22Ησιόδου του Ασκραίου και των Έργων και Ημερών αυτού
Δε 23Κρυσταλλοτριόδου της θαυματουργού γενέσιον
Τρ 24Λουδοβίκου Αραγκόν τελευτή
Τε 25Γέννησις Ιησού του Ναζωραίου, Ορφέως και Μίθρα
Πε 26† Ερρίκου Σλήμαν του αρχαιολόγου
Πα 27Πινδάρου του Θηβαίου
Σα 28Κινηματογράφου γέννησις και θανή Θάνου Μικρούτσικου του μέγιστου
Κυ 29Γενέσιον Παύλου Καζάλς
Δε 30Ίδρυσις Σοβιετικής Ενώσεως
Τρ 31Της παραμονής.  Και της ενιαυσίας λέξεως. 

 Καλό μήνα!