Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Οι τελευταίες εφημερίδες της Κατοχής...

Η απελευθέρωση της Αθήνας αποτελεί γιορτή στη… σκιά της Ιστορίας. Ενώ σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η απελευθέρωσή από τουςΝαζί και η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γιορτάζονται με μεγαλοπρέπεια στην Ελλάδα περνούν στο… ντούκου.
Υπάρχει εξήγηση. Το 1944 όταν έφυγαν οι Γερμανοί η Αθήνα δεν ελευθερώθηκε. Απλά βρήκαν, αριστεροί και δεξιοί, ελεύθερο χώρο να λύσουν τις διαφορές τους. Ο εμφύλιος είχε αρχίσει τον καιρό της Κατοχής και κορυφώθηκε με την αποχώρηση των στρατευμάτων του Γ’ Ράιχ.
H πρώτη σελίδα του «Ηνωμένου Τύπου»
Οι εφημερίδες στη διάρκεια της Κατοχής, όσες έμειναν ανοιχτές, φρόντισαν να έχουν διαύλους επικοινωνίας και με την… άλλη πλευρά. Ο Λαμπράκης πούλησε τον τότε ΔΟΛ σε Γερμανική εταιρεία και όταν είδε που θα κάτσει η μπίλια τόσκασε στην Αίγυπτο, η Βραδυνή παράλληλα με την έκδοσή της που εγκωμίαζε, υποχρεωτικά, τους κατακτητές, έβγαζε και την παράνομη Ανεξαρτησία και πάει λέγοντας. Από κοντά και οι δημοσιογράφοι που εργάζονταν και στις δύο πλευρές του λόφου.
Η δεύτερη και τελευταία σελίδα του «Ηνωμένου Τύπου»
Λίγο πριν την Απελευθέρωση κι ενώ φαινόταν ότι το παιχνίδι ήταν χαμένο για τους Γερμανούς οι εφημερίδες που κυκλοφορούσαν προσπάθησαν να βγάλουν από πάνω τους τη ρετσινιά της συνεργασίας. Με δικαιολογία τις ελλείψεις στο χαρτί και τις άλλες πρώτες ύλες οι πρωϊνές εφημερίδες κυκλφορούσαν σε μια έκδοση με τον τίτλο «Ηνωμένος Τύπος» και οι απογευματινές, επίσης ενωμένες με τον τίτλο «Βραδυνά Νέα».
Η πρώτη σελίδα των «Βραδυνών Νέων»
Και πάλι όμως ο βίος των δύο εφημερίδων αποδείχτηκε βραχύβιος. Αλλωστε εκδόθηκαν για να δώσουν το χρόνο να κυκλοφορήσουν και πάλι, όπως παλιά, με την Απελευθέρωση. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1944 τα «Βραδυνά Νέα» κυκλοφορούν για τελευταία φορά και την επομένη τα ακολουθεί και ο «Ηνωμένος Τύπος».
Η δεύτερη και τελευταία σελίδα των «Βραδυνών Νέων»
Οι Αθηναίοι έμειναν για πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα χωρίς εφημερίδες. Το κανό κάλυψε ο παράνομος Τύπος που κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι (πρώτες free press άραγε;) και στη συνέχεια με την αποχώρηση των Γερμανών έγινε νόμιμος για να βγουν παράνομες οι εφημερίδες που κυκλοφορούσαν στη διάρκεια της Κατοχής. Τίτλοι με ιστορία όπως η Ακρόπολις, η Πρωία, το Ελεύθερον Βήμα και τα Αθηναϊκά Νέα, η Βραδυνή, απαγορεύτηκε να κυκλοφορήσουν.

                                                                                     Πηγή: pasatempo.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου