Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Μηνολόγιο Μαρτίου 2021

  Ο Μάρτης ο πεντάγνωμος… | schooltime.gr

Φτάσαμε, αισίως αφού έχουμε την υγεία μας, στον Μάρτη, τον τρίτο μήνα του χρόνου! Πέρυσι, μήνας Μάρτης ήταν όταν πρωτοταρακουνηθήκαμε με τον κορονοϊό...Ένας χρόνος μετά και ...μάλλον χειρότερα τα κάναμε τα πράγματα...

Ο Μάρτιος, όπως έχουμε ξαναπεί και αντιγράφουμε από το εξαιρετικό sarantakos.wordpress.com, ήταν αρχικά ο πρώτος μήνας του παλιού ρωμαϊκού ημερολογίου. Ήταν αφιερωμένος στον θεό Άρη (Mars), κάτι που ταίριαζε αφού τα χρόνια εκείνα οι εκστρατείες ξεκινούσαν την άνοιξη, και μάλιστα την πρώτη του Μάρτη γιόρταζαν το Armillustrum (Αρμιλούστριο) σε τέμενος του Άρη, γιορτή καθαγιασμού των όπλων.

Η ελληνική λοιπόν ονομασία του τρίτου μήνα της χρονιάς είναι δάνειο από τα λατινικά, όπως άλλωστε και όλα τα ονόματα των μηνών. Για να αναφέρουμε την άχρηστη πληροφορία της ημέρας, ο Μάρτιος είναι ένας από τους τρεις μήνες του χρόνου που η τουρκική του ονομασία είναι επίσης δάνειο από τα λατινικά, Mart (οι άλλοι δυο: Mayιs και Ağustos). Στα αγγλικά, το όνομα του μήνα, March, συμπίπτει με τη λέξη march που σημαίνει πορεία/εμβατήριο (μαρς) αλλά πρόκειται για απλή σύμπτωση -δεν υπάρχει ετυμολογική συγγένεια. Σύμφωνα δε με το γνωστό ανέκδοτο, στα λαρσινά ο Μάρτιος είναι επίσης Μαρτς, όπως στα αγγλικά.

Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης, αλλά κάνει και τα τελευταία κρύα. Η γνωστή παροιμία λέει: Μάρτης, γδάρτης, παλουκοκάφτης, ενώ μια άλλη συμβουλεύει «Φύλα ξύλα για το Μάρτη να μην κάψεις τα παλούκια». Βέβαια, να θυμηθούμε πως τον καιρό που φτιάχτηκαν οι παροιμίες είχαμε το παλιό ημερολόγιο, άρα πρέπει να πάμε 10-12 μέρες πιο μπροστά: ο τότε Μάρτης είναι σημερινός Απρίλης ενμέρει. Ξέρουμε άλλωστε ότι “από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα”, εξίσου όπως και “μήτε ο Μάρτης καλοκαίρι, μήτε ο Αύγουστος χειμώνας”. Σε μια συλλογή κεφαλονίτικων γνωμικών του Δημ. Λουκάτου βρίσκω και μιαν άλλη παραλλαγή: Από Μαρτιού ποκάμισο κι απ’ Αύγουστο σεγκούνι.

Άστατος λοιπόν ο μαρτιάτικος καιρός. Από την ίδια συλλογή, «Μάρτης είναι νάζια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει». Για να εξηγήσουν αυτή τη μετεωρολογική διπροσωπία του Μάρτη, οι παλιοί είχαν φτιάξει μια παράδοση, ότι ο Μάρτης έχει γυναίκα πανέμορφη, αλλά κουτσή. Όποτε τη βλέπει καθιστή, χαίρεται και κάνει τον λαμπρό μαρτιάτικον ήλιο. Όποτε όμως η γυναίκα σηκώνεται, ο Μάρτης θυμάται το κουσούρι της και κατσουφιάζει. Σε μιαν άλλη παραλλαγή, ο Μάρτης έχει δυο γυναίκες, τη μια πάμφτωχη και πανέμορφη, την άλλη πάμπλουτη και άσκημη. Όποτε πηγαίνει με την όμορφη, ο καιρός είναι καλός. Γενικά, και για την αστασία του καιρού οι γυναίκες φταίνε.

 

Και ο ήλιος του Μάρτη καίει, λένε, οπότε κάθε πρωτομηνιά, σαν σήμερα, οι μανάδες φορούσαν στα παιδιά (ή μόνο στα κορίτσια) ένα βραχιολάκι από στριμμένες κλωστές, κόκκινη σίγουρα, ίσως και άσπρη ή άλλα χρώματα. Τα βραχιολάκια αυτά τα λέμε Μάρτηδες ή Μαρτάκια. Σε πολυπληθείς αγγειογραφίες υπάρχουν παραστάσεις παιδιών ή αντρών που έχουν στον καρπό του χεριού κλωστές ή ταινίες ενώ γυναίκες έχουν δεμένες κλωστές στα πόδια,στον βραχίονα, στον τράχηλο. Οι κλωστές αυτές δεν είχαν κάποιον διακοσμητικό ή πρακτικό χαρακτήρα, αλλά προέρχονταν από κάποια δεισιδαίμονα συνήθεια που απομεινάρι είναι ο δικός μας μάρτης. Ο Ιωάννης Χρυσόστομος καταδικάζει τη συνήθεια: κρόκη δε και στήμων και τα άλλα περιάμματα τα τοιαύτα των παίδων εμπιστεύονται την ασφάλειαν.

Στα τέλη του Μάρτη, την τελευταία του Κυριακή, περνάμε και στη θερινή ώρα, αν και δεν ξέρω αν θα εφαρμοστεί και φέτος αυτό το μέτρο. Βέβαια, ήδη οι μέρες έχουν μεγαλώσει και από την ισημερία και μετά έχουν πάρει το πάνω χέρι. Τον παλιό καιρό, που η δουλειά βαστούσε ήλιο με ήλιο, οι αγρότες δούλευαν πολύ τον Μάρτη, καθώς είχε μεγαλώσει η μέρα και είχε σπάσει το κρύο, ενώ και οι περισσότερες καλλιέργειες βρίσκονταν σε κρίσιμο σημείο. «Τον Μάρτη βάλε εργάτες κι ας είν’ και ακαμάτες», λέει μια παροιμία, ενώ μια άλλη, αμπελουργική, συμβουλεύει: Τις εννιά του Μαρτιού, μήτε σκύλος κούντουρος στ’ αμπέλι -επειδή πια τα μπουμπούκια έχουν δέσει, αν μπει στο αμπέλι σκύλος (έστω και κολοβός!) θα κάνει μεγάλη ζημιά.

Τον Μάρτη έρχονται τα χελιδόνια, αλλά ο Βάρναλης στους "Πόνους της Παναγιάς" μιλάει και για την καρδερίνα του Μαρτιού. Στην Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων υπάρχει ο μαρτιάτικος λαγός, March hare, που είναι θεότρελος κατά την παροιμία (mad as a march hare).

 Τέλος, στις 21 Μαρτίου που έχουμε την ισημερία, οι Κούρδοι, οι Πέρσες και άλλοι λαοί της Κεντρικής Ασίας γιορτάζουν το Norouz ή Newroz (και πολλές άλλες παραλλαγές, ανάλογα τη γλώσσα), την πρωτοχρονιά τους.

Να και το μηνολόγιο του Μάρτη:

Δε  1 Ανακάλυψις της ραδιενεργείας υπό Ερρίκου Μπεκερέλ και θανή Φαίδωνος Γεωργίτση

Τρ 2 Γενέσιον Αντωνίου Βιβάλντι

Τε  3 † Νικολάου Γκόγκολ

Πε 4 Γενέσιον Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη

Πα 5 † Ούγου Τσάβες

Σα 6 Μιχαήλ Αγγέλου. Και του Κιλελέρ.

Κυ 7 Αριστοτέλους του Σταγειρίτου θανή

Δε  8 Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων της γυναίκας

Τρ  9 Αναξαγόρου του φιλοσόφου

Τε 10 † Γεωργίου Ζαμπέτα και Παγκόσμια ημέρα ασκαύλου

Πε 11 Ρωμαίου και Ιουλιέτας

Πα 12 Άννας Φρανκ τελευτή εν τω στρατοπέδω και Σταύρου Κουγιουμτζή θανή

Σα 13 † Ίβο Άντριτς. Και λοκντάουν επέτειος.

Κυ 14 Κοίμησις Καρόλου Μαρξ και Στεφάνου Χώκινγκ του ηλεκτρόμυθου. Και ημέρα του πι.

Δε 15 Γενέσιον Αγγέλου Σικελιανού, του υψιπετούς

Τρ 16 † Μοδέστου Μουσόργκσκι του μουσουργού

Τε 17 Του Εθνικού Θεάτρου

Πε 18 † Οδυσσέως Ελύτη

Πα 19 Ταφή Ανδρέου Κάλβου  «είναι γλυκύς ο θάνατος μόνον όταν κοιμώμεθα εις την πατρίδα»

Σα 20 †Κοίμησις Ισαάκ Νεύτωνος

Κυ 21 Παγκόσμια ημέρα ποιήσεως αλλά και εαρινή ισημερία.

Δε 22 † Ιωάννη Βόλφγκανγκ Γκαίτε

Τρ 23 Άχθου Αρούρη, του αγνώστου ποιητού

Τε 24 † Αδαμαντίου Κοραή

Πε 25 Της Ελληνικής Επαναστάσεως

Πα 26 † Λουδοβίκου φαν Μπετόβεν

Σα 27 Παγκόσμια ημέρα θεάτρου

Κυ 28 Δημώνακτος του φιλοσόφου

Δε 29 Μαρτύριον Χαραλάμπους Κανόνη εν Χίω

Τρ 30 Νικολάου Μπελογιάννη και των συν αυτώ τυφεκισθέντων

Τε 31 Των εν Χίω υπό του Καραλή σφαγιασθέντων μυρίων

Για να καλωσορίσουμε το Μάρτη, να ένα τραγούδι σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή. "Ταξιδεμένο μου πουλί" με τον Κώστα Σμοκοβίτη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου