Σάββατο 29 Μαΐου 2021

66ος Τελικός Champions League (Πόρτο 2021)

 COSMOTE TV 

Τελευταίο Σάββατο του Μάη σήμερα και είναι τα τελευταία χρόνια συνδεδεμένο με το Champions League. Στο Dragao του Πόρτο θα διεξαχθεί απόψε στις 22:00, ο μεγάλος τελικός του  Champions League, ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και την Τσέλσι.
Οι δύο ομάδες διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε ευρωπαϊκή διοργάνωση πρίν από 50 χρόνια χρόνια με την Τσέλσι να πανηγυρίζει την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων με δύο νίκες την σεζόν 1970/71.

Η Μάντσεστερ Σίτι δίνει το παρών μόλις στον δεύτερο τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην ιστορία της. Ειδικότερα, τη σεζόν 1969/70 επικράτησε της Γκόρνικ Ζάμπρζε με 2-1 στη Βιέννη κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Από την άλλη πλευρά, οι Μπλε για τρίτη φορά στην ιστορία τους συμμετέχουν στον τελικό του Champions League. Οι δύο προηγούμενοι κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Συγκεκριμένα, το 2008 ηττήθηκαν από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Μόσχα, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα επικράτησαν της Μπάγερν Μονάχου, κατακτώντας την κούπα.

 Η διαστημική πρωταθλήτρια του Πεπ Γκουαρδιόλα, εκτός από τις επιθετικές της αρετές, έχει προσθέσει μεγαλύτερη αμυντική σταθερότητα, έχοντας δεχθεί μόνο τέσσερα γκολ στα 12 παιχνίδια που έχει παίξει μέχρι στιγμής στην κορυφαία διοργάνωση. Η Σίτι φθάνει στο Dragao, ξεκινώντας φυσικά από τον όμιλο που συμμετείχε και ο Ολυμπιακός (η Σίτι νίκησε 3-0 και 0-1), αήττητη με 11 νίκες και 1 ισοπαλία (Πόρτο-Σίτι 0-0).

Η Τσέλσι που τερμάτισε τέταρτη και εξασφάλισε την παρουσία της και του χρόνου στα αστέρια, βασίστηκε επίσης στην εξαιρετική της αμυντική λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, απειλήθηκε ελάχιστα από την Ατλέτικο Μαδρίτης στους «16», πριν νικήσει την «μάχη» με την Πόρτο και αποκλείσει την 13 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης.

 Ο τελικός θα διεξαχθεί παρουσία φιλάθλων, αφού οι δύο φιναλίστ θα έχουν από 6.000 οπαδούς τους στις εξέδρες του Dragao, φυσικά VAR και με διαιτητή τον 44χρονο Ισπανό Αντόνιο Μιγκέλ Ματέου Λαόθ (στον πρώτο του τελικό UCL), με συνεργάτες τους συμπατριώτες του Πάου Θεμπριάν Ντέβις και Ρομπέρτο Ντιάς Πέρεθ ντελ Παλομάρ, ενώ ένας άλλος Ισπανός, ο Κάρλος Θέρο Γκξράντε, θα είναι ο τέταρτος διαιτητής.

Την σκηνή του τελικού θα «ανοίξει», δέκα λεπτά πριν την σέντρα, ο βραβευμένος DJ και παραγωγός Μαρσμέλο, γνωστός για τις επιτυχίες Happier, Silence and Friends, με μια επική εικονική παράσταση.

Θα μπορέσει ο Τόμας Τούχελ να κατακτήσει το Champions League στην δεύτερη συνεχόμενη παρουσία του στον τελικό ή ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα κάνει φέτος την μεγάλη του επιστροφή στην διοργάνωση (μετά τον τίτλο που κατέκτησε το 2011 με την Μπαρτσελόνα) προσφέροντας στην Σίτι το πρώτο της τρόπαιο;

Το μόνο που απομένει είναι να κάνουμε μερικές ώρες υπομονή μέχρι την σέντρα του αγώνα, όπου και θα δοθούν οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα!

 

 

Εάλω η Πόλις...

 «Εάλω η Πόλις»: Το χρονικό και άγνωστα περιστατικά από την πολιορκία της Βασιλεύουσας 

Σήμερα συμπληρώνονται 567 χρόνια από τότε που… εάλω η Πόλις.

Η Κωνσταντινούπολη πολιορκούταν αδιάκοπα από τις 7 Απριλίου ως τις 29 Μαΐου 1453.

Η Δύση είχε 52 μέρες για να στείλει βοήθεια και να την σώσει. Τελικά στάλθηκαν μόνο ευχές, καλές προθέσεις και περίπου 150 στρατιώτες.

Ο Μωάμεθ ξεκίνησε την πολιορκία χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά στην οθωμανική δυναστεία έναν αληθινά αξιόμαχο στόλο με 400 πλοία και ικανούς ναυτικούς από διάφορα έθνη.

Στη στεριά είχε παρατεταγμένα κανόνια και περισσότερους από 150 χιλιάδες άντρες.

Το μεγάλο τουρκικό πυροβόλο, η μπομπάρδα, σημάδευε την πύλη. Εντός της Πόλης, οι ένοπλοι δεν ξεπερνούσαν τις 9 χιλιάδες.

Στις 7 Απριλίου δόθηκε η εντολή για «πυρ»

Τα οθωμανικά κανόνια άρχισαν να σφυροκοπούν αδιάκοπα τα τείχη, ενώ οι Βυζαντινοί δεν μπορούσαν να απαντήσουν με τα δικά τους. Διαπίστωσαν ότι ύστερα από κάθε βολή, οι κραδασμοί προκαλούσαν ρωγμές στα κακοσυντηρημένα τείχη. Το μόνο που τους έμενε ήταν να τα επισκευάζουν και να φυλάνε τις πιθανές εισόδους στην πόλη. Δέκα μέρες μετά, έγινε η πρώτη συντονισμένη έφοδος. Οι πολιορκημένοι κατάφεραν να την αποκρούσουν με επιτυχία και το ηθικό τους για λίγο αναπτερώθηκε. Σύντομα όμως επέστρεψαν την βάναυση καθημερινότητα.

Οι βομβαρδισμοί και οι θαλάσσιες επιθέσεις εντάθηκαν. Στις 20 Απριλίου σημειώθηκε ένα αναπάντεχα ευχάριστο γεγονός. Τρία γενουάτικα πλοία με αρχηγό τον Φλαντανελά και ένα βυζαντινό, μετά από νικηφόρα σύγκρουση με τα 400 πλοία του τουρκικού στόλου, ήρθαν να ενισχύσουν τους Βυζαντινούς.

Ο Μωάμεθ αναστατώθηκε τόσο από την ναυμαχία αυτή που προχώρησε έφιππος στην θάλασσα. Μάλιστα λέγεται ότι έξαλλος ράβδισε τον Βόσπορο.

Μέσα σε ένα μήνα, οι Οθωμανοί είχαν ρίξει περίπου 4000 λίθινες σφαίρες  Ο συνεχής βομβαρδισμός της Πόλης, εξάντλησε εντελώς τον πληθυσμό, που μάταια προσπαθούσε να αποκαταστήσει τις πολυάριθμες ρωγμές του τείχους.

Η πολιορκία είχε ήδη διαρκέσει 50 μέρες. Το γεγονός όμως που πιθανότατα υποχρέωσε τον Μωάμεθ να επισπεύσει την τελειωτική επίθεση ήταν ορισμένες πληροφορίες που εξαπλώνονταν ταχύτατα στο στράτευμα. Φημολογούνταν ότι από στιγμή σε στιγμή, η Δύση θα έστελνε πολυάριθμο χριστιανικό στόλο για να ενισχύσει τους Βυζαντινούς.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ίσχυε. Ωστόσο, ο Οθωμανός σουλτάνος δεν ήταν διατεθειμένος να το διακινδυνεύσει. Στις 21 Μαΐου, ο σουλτάνος έστειλε πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη. Ζητούσε την παράδοση της Πόλης με την υπόσχεση να επιτρέψει στον Αυτοκράτορα και σε όσους το επιθυμούσαν να φύγουν με τα υπάρχοντά τους. Επίσης, θα αναγνώριζε τον Κωνσταντίνο ως ηγεμόνα της Πελοποννήσου.

Τέλος, εγγυόταν για την ασφάλεια και την περιουσία του πληθυσμού που θα παρέμενε στην πόλη. Η απάντηση του Αυτοκράτορα ήταν: Το να σου (παρα)δώσω την πόλη ούτε σε εμένα επαφίεται ούτε σε άλλον από τους κατοίκους της. Διότι με κοινή απόφαση οι πάντες θα αποθάνουμε αυτοπροαίρετα και δεν θα υπολογίσομε τη ζωή μας.

Ύστερα από την αποτυχημένη προσέγγιση, ο Μωάμεθ Β’ διέταξε νηστεία και προσευχή. Η επόμενη οργανωμένη επίθεση ορίστηκε για την νύχτα της 29ης Μαΐου.

Εάλω η Πόλις...

Στις 28 Μαΐου έγινε  μεγάλη ακολουθία στην Αγία Σοφία, η τελευταία χριστιανική ακολουθία που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία. Οι βυζαντινοί για άλλη μια φορά εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στο θεό.

«Οι Τούρκοι υποστηρίζονται από όπλα, ιππικό, πυροβολικό και την αριθμητική τους υπεροχή, εμείς όμως στηριζόμεθα πρώτα στον Θεό και Σωτήρα μας. Γνωρίσατε λοιπόν τούτο: Εάν ειλικρινά υπακούσετε ό,τι σας διέταξα, ελπίζω ότι, με τη βοήθεια του Θεού, θα αποφύγουμε τη δίκαιη τιμωρία Του, που κρέμεται επάνω μας», ήταν τα λόγια που απεύθυνε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στον λαό του μετά το πέρας της λειτουργίας.

Την επομένη, Τρίτη 29 Μαΐου, ο Μωάμεθ εκπλήρωσε την απειλή του. Εκδηλώθηκε γενική τουρκική επίθεση, από τρεις πλευρές. Οι δύο πρώτες αποκρούστηκαν. Στην πύλη του Αγίου Ρωμανού πολεμούσε με σθένος και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας.

Ένας από τους κύριους υπερασπιστές της πόλης, ο Γενουάτης Ιουστινιάνι, τραυματίστηκε σοβαρά και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα παρά τις εκκλήσεις του Κωνσταντίνου να μείνει στη θέση  του.

Η Κερκόπορτα

Μετά τις πρώτες επιθέσεις των Οθωμανών, τα τείχη είχαν γεμίσει πτώματα. Το θέαμα ήταν σπαρακτικό. Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντίσταση των αποδυναμωμένων Βυζαντινών, αν και ηρωική, δεν κράτησε πολύ.

Πολύ σύντομα, η Κερκόπορτα έπεσε και χιλιάδες Οθωμανοί «χύμηξαν» στην Πόλη.

Από τη μεριά του λιμανιού λέγεται ότι ακούστηκε η εξής φράση: Εάλω το φρούριον και τα στρατηγεία και την σημαία άνωθεν εν τοις πύργοις έστησαν (οι Τούρκοι).

Η είδηση γονάτισε τους βυζαντινούς και ενθάρρυνε τους πολιορκητές να συνεχίσουν πιο δυναμικά.

Όταν η Πόλη αλώθηκε, ο Μωάμεθ τήρησε την υπόσχεσή του για τριήμερη λεηλασία. Τότε, οι στρατιώτες του αφέθηκαν ανεξέλεγκτοι.

Σε όλη την πόλη ακούγονταν θρήνοι και κραυγές. Γίνονταν βιασμοί, σφαγές και κάθε λογής βαρβαρότητα.

Οι ιεροί χώροι βεβηλώθηκαν στο σύνολο τους, τα σπίτια κάηκαν, οι περιουσίες καταπατήθηκαν.

Η Κωνσταντινούπολη δεν θα γινόταν ποτέ ξανά το ενδοξότερο χριστιανικό κέντρο της Δύσης που ήταν κάποτε.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος άφησε την τελευταία του πνοή υπερασπιζόμενος τα τείχη, ως ένας από το λαό του. Σύμφωνα με το θρύλο, τα λόγια που ψέλλισε πριν ξεψυχήσει ήταν: «Δεν υπάρχει ένας χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι;»….

Πηγή:in.gr

Από την Αττική...Καλό καλοκαίρι!

 Μάγεψε ξανά η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος! Τα εντυπωσιακά "κλικ" του  φωτογραφικού φακού (pics) 

Οι βραβευμένες με γαλάζια σημαία παραλίες της Αττικής  για το φετινό καλοκαίρι του 2021,σε μια υπέροχη, εναέρια βόλτα!

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Μηνολόγιο Μάη 2021...

 O Μάης κρύβει μυστικά! | Απόψεις | Αρχείο | Cretalive.gr   

Μπήκαμε αισίως στον Μάη, τον πέμπτο μήνα του δύσκολου έτους 2021,μήνα των λουλουδιών μα και των εργατικών αγώνων που η αναφορά τους είναι πάντα επίκαιρη και πολύτιμη. Μεγάλο Σάββατο ήταν η πρωτομηνιά και προσωπικές προτεραιότητες επέβαλαν μια μικρή καθυστέρηση στην ανάρτηση αυτή. 

Από τα Λατινικά δανεισμένη η ονομασία του, συγκεκριμένα από το λατινικό Maius (mensis), δηλ. μήνας της Μαίας, μιας ρωμαϊκής θεότητας, όπως διαβάζουμε στο πάντα εξαιρετικό sarantakos.wordpress.com .

Ο Μάης είναι από τους λίγους μήνες (μαζί με τον Απρίλη και, έμμεσα, τον Ιανουάριο) που η πρώτη μέρα του έχει δικό της όνομα. Η 1η του Μάη είναι η παγκόσμια μέρα των εργατών ή αλλιώς η εργατική Πρωτομαγιά σε ανάμνηση της σφαγής του Χεϊμάρκετ, το 1886 στο Σικάγο, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ σε (αναρχικούς ως επί το πολύ) εργάτες που διαδήλωναν για το οχτάωρο χωρίς να σκέφτονται τις αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου στην ανταγωνιστικότητα.

Πρωτομαγιά επίσης έγινε στην Καισαριανή η εκτέλεση 200 κομμουνιστών κρατουμένων σε αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατηγού από αντάρτες στους Μολάους Λακωνίας. Να το μηνολόγιο του Μάη, πάντα από το παραπάνω ιστολόγιο:

Σα 1

Τα Ανθεστήρια – Ημέρα των ανθέων και των εργατών. Γενέσιον Ιωάννη Ρίτσου του βάρδου της ρωμιοσύνης και Τελευτή Αλεξάνδρου Παναγούλη του τυραννοκτόνου. Και των 200 της Καισαριανής.

Κυ 2

† Λεονάρδου ντα Βίντσι· αλλά και παγκόσμια ημέρα των ιστολογίων.

Δε 3

Τελευτή Αθανασίου Βέγγου, του καλού ανθρώπου. Και Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας

Τρ 4

Αρίονος του κιθαρωδού -και Αλέξη Δαμιανού τελευτή.

Τε 5

Γενέσιον Καρόλου Μαρξ

Πε 6

Ας είμαστε ρεαλιστές, ας επιδιώξουμε το αδύνατο: γαλλικός Μάης του 1968

Πα 7

Των εν Αιγίνη εκτελεσθέντων

Σα 8

† Γουσταύου Φλωμπέρ

Κυ 9

Αναστασίου Τούση και λοιπών εν Θεσσαλονίκη πεσόντων διαδηλωτών

Δε 10

Καραολή και Δημητρίου απαγχονισμός

Τρ 11

Γέννησις Λασκαρίνας Πινότση ή Μπουμπουλίνας

Τε 12

Της νίκης των επαναστατών εις Βαλτέτσιον Αρκαδίας

Πε 13

Κωνσταντίνου Θεοτόκη του ρεαλιστού πεζογράφου

Πα 14

Αισχύλου, τραγικού και μαραθωνομάχου

Σα 15

Γενέσιον Πέτρου Κιουρί

Κυ 16

† Καρόλου Περό και των δημιουργημάτων του: Σταχτοπούτας, Κοκκινοσκουφίτσας, Ωραίας Κοιμωμένης

Δε 17

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

Τρ 18

† Γουσταύου Μάλερ και Νικηφόρου Μανδηλαρά αναίρεσις.

Τε 19

† Χο Τσι Μινχ του απελευθερωτού

Πε 20

† Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα τελευτή -και έναρξη της Μάχης της Κρήτης

Πα 21

Τα Αναστενάρια

Σα 22

† Βίκτωρος Ουγκώ, του δημιουργού των «Αθλίων»

Κυ 23

† Ερρίκου Ίψεν και Γεωργίου του Μετοίκου

Δε 24

† Νικολάου Κοπερνίκου

Τρ 25

Αιμιλιανού Ζαπάτα και Άρεως Βελουχιώτου εκκίνησις

Τε 26

Γενέσιον Αλεξάνδρου Πούσκιν και τελευτή Μιχαήλ Παπαγιαννάκη

Πε 27

Γρηγορίου Λαμπράκη τελευτή· και Ροβέρτου Κωχ

Πα 28

Πρώτη πρόβλεψις ηλιακής εκλείψεως υπό Θαλού του Μιλησίου

Σα 29

Εάλω η Πόλις – Η Ρωμανία πάρθεν (αποφράς ημέρα)

Κυ 30

† Θανή Βολταίρου του διαφωτιστού

Δε 31

Αποκαθήλωσις της ναζιστικής σημαίας υπό Εμμανουήλ Γλέζου και Αποστόλου Σάντα

 

Για ναπροϋπαντήσουμε τον καινούργιο μήνα διαλέξαμε ένα τραγούδι του αείμνηστου Αντώνη Καλογιάννη από το μακρινό 1974. Σε μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου και λόγια του Ερρίκου Θαλασσινού το "Άνοιξε το παράθυρο"...

 

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!