Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Μηνολόγιο Φεβρουαρίου 2023...

 

Ξημερώνει σε λίγες ώρες η όγδοη μέρα του Φλεβάρη. Σύμφωνα με τον Νίκο Σαραντάκο, από το Φεβράριος > Φεβράρης > Φεβλάρης προέκυψε η δημώδης ονομασία Φλεβάρης, που παρετυμολογικά συνδέεται με τη φλέβα, δηλ. ο Φλεβάρης ανοίγει τις φλέβες του (φλεβίζει) και βρέχει τον κόσμο -εξού και η παροιμία “Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει”.
Ο Φλεβάρης είναι ο μόνος μήνας που έχει λιγότερες από 30 ημέρες, και γι’ αυτό λέγεται Κουτσοφλέβαρος, ενώ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχει κι άλλα ονόματα που δηλώνουν κάτι ανάλογο: Μικρός, Κουτσός, Γκουζούκης και Κούντουρον (ποντ. κοντή+ουρά).
Ο Φλεβάρης είναι από τους μήνες για τους οποίους έχει φτιαχτεί λέξη για γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκειά του, αν και κοντεύει να ξεχαστεί. Πρόκειται για τα Φεβρουαριανά: τις συγκρούσεις στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1863 μεταξύ Ορεινών και Πεδινών, στη μεσοβασιλεία μεταξύ Όθωνα και Γεωργίου.
Να και το μηνολόγιο του Φλεβάρη, πάντα από το θαυμάσιο sarantakos.wordpress.com
Ας προϋπαντήσουμε τον καινούργιο μήνα με ένα τραγούδι από το μακρινό 1972. Πρόκειται για το "Άλλος για Χίο τράβηξε" από τον θαυμάσιο Άγιο Φεβρουάριο του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου.
Καλό μας μήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου