Η υποκρισία σε δυο πόδια... |
Σαουδική Αραβία
Στη διαδήλωση της Κυριακής συμμετείχε ο Σαουδάραβας πρέσβης στη Γαλλία. Δύο ημέρες νωρίτερα, την Παρασκευή, στη Σαουδική Αραβία ένας μπλόγκερ μαστιγώθηκε δημοσίως για τη δημιουργία μιας φιλελεύθερης ιστοσελίδας που θεωρήθηκε προσβλητική για το Ισλάμ. Εκτίει ποινή δέκα ετών μαζί με άλλους Σαουδάραβες ακτιβιστές και αντιφρονούτες.
Μπαχρέιν
Το παρών έδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, της χώρας που βρίσκεται δεύτερη στον πίνακα με τον μεγαλύτερο αριθμό διώξεων κατά δημοσιογράφων (με βάση τον πληθυσμό). Επίσης η κυβέρνηση του Μπαχρέιν έχει κατηγορηθεί για τον βασανισμό της ανταποκρίτριας του France 24, Ναζέεχα Σαΐντ, για την κάλυψη των διαδηλώσεων το 2011.
Αίγυπτος
Στη διαδήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σουκρι. Συνολικά δεκαέξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ παραμένουν φυλακισμένοι στην Αίγυπτο για την κάλυψη των γεγονότων στη χώρα μετά την ανατροπή του ισλαμιστή Προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι. Μεταξύ αυτών τρεις δημοσιογράφοι του Al Jazeera.
Τουρκία
Η Τουρκία κατείχε το 2013 την πρώτη θέση παγκοσμίως για τις διώξεις κατά δημοσιογράφων. Σήμερα επτά δημοσιογράφοι παραμένουν στη φυλακή, ενώ το Δεκέμβριο οι αρχές συνέλαβαν ακόμη 23 άτομα μετά από επιχείρηση σε μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Την Τουρκία εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ρωσία
Εκ μέρους της Ρωσίας στη διαδήλωση συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Στη Ρωσία δημοσιογράφοι και blogger διώκονται για «εγκλήματα» όπως «προσβολή κυβερνητικών αξιωματούχων» ή «προσβολή δικαστών». Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει επίσης κατηγορηθεί για λογοκρισία του Τύπου και παρεμπόδιση ανεξάρτητων διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης.
Ισραήλ
Στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης ήταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Εκτός των υπόλοιπων εγκληματικών πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης σε βάρος των παλαιστινίων, σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έξι δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της τελευταίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης η ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι υπεύθυνη για δολοφονίες αμάχων κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε εγκαταστάσεις μέσων ενημέρωσης, πριν από δύο χρόνια. Επιπλέον κατηγορείται για «σκόπιμη στόχευση» δημοσιογράφων που καλύπτουν τις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Στη διαδήλωση και ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου τέσσερις μπλόγκερ παραμένουν φυλακισμένη για τις απόψεις τους. Επίσης ο δημοσιογράφος κρατήθηκε για ένα μήνα δίχως να έχει το δικαίωμα να επικοινωνήσει με κανέναν.
Κατάρ
Ο Σεΐχης Μοχάμεντ Μπεν Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί του Κατάρ, που διαδήλωσε στο Παρίσι, είναι ηγέτης του καθεστώτος που καταδίκασε σε ισόβια τον ποιητή Μουχαμάντ ιμπν Αλ Ντεέμπ Αλ Ατζαμί, τον Νοέμβριο του 2012, για δημόσια απαγγελία του ποιήματος Jasmine, που μιλάει για την εξέγερση στην Τυνησία κατά του Μπεν Αλί.
Παλαιστίνη
Ανάμεσα στους ηγέτες και ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Διώξεις κατά δημοσιογράφων σημειώνονται όμως και στην Παλαιστίνη. Σύμφωνα με τον Daniel Wicham, δικαστήρια στη Δυτική Όχθη καταδίκασαν δύο Παλαιστίνιους για προσβολή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς το 2013 εξαιτίας μιας σατιρικής φωτογραφίας.
Αλγερία
Στην Αλγερία δημοσιογράφος κρατείται εδώ και 17 μήνες χωρίς δίκη. Το Νοέμβριο ξεκίνησε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Τυνησία
Στη διαδήλωση ήταν και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Τζομάα. Στην Τυνησία, τον Δεκέμβριο, στρατιωτικό δικαστήριο καταδίκασε σε τρία χρόνια μπλόγκερ με την κατηγορία της «δυσφήμισης του στρατού» για αναρτήσεις του στο Facebook. Η Διεθνής Αμνησία έχει ζητήσει την άμεση αποφυλάκισή του.
ΗΠΑ
Στο Φέργκιουσον, κατά τη διάρκεια τον διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν από αστυνομικό, η αστυνομία συνέλαβε δημοσιογράφο της Washington Post, ενώ και άλλοι δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση και απειλήθηκαν με διώξεις.
Ελλάδα
Για τον Αντώνη Σαμαρά και την Ελλάδα ο Daniel Wicham αναφέρεται στον τραυματισμό από τα ΜΑΤ της Τατιάνας Μπόλαρη και του Μάριου Λώλου. «Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα περιγράφουν τη στάση των αστυνομικών ενάντια στους δημοσιογράφους ως «απαράδεκτη».
Ηνωμένο Βασίλειο
Το 2013 οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατηγορούν τις βρετανικές αρχές για «εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας της πληροφόρησης», καθώς ανάγκασαν τον Guardian να καταστρέψει σκληρούς δίσκους των υπολογιστών του που περιείχαν έγγραφα του Έντουαρντ Σνόουντεν.
Πολωνία
Η αστυνομία συνέλαβε δύο δημοσιογράφους τον περασμένο Νοέμβριο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Οι οικογένειες των δύο συλληφθέντων ενημερώθηκαν δεν είχαν ενημερωθεί για 24 ώρες ενώ οι αρχές εμπόδιζαν τους δημοσιογράφους να επικοινωνήσουν ακόμη και με δικηγόρους.
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου