Βομβαρδισμένο τοπίο, άγονη γη, «κρανίου τόπος», όποια φράση και αν χρησιμοποιήσεις δεν αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής στην Ανατολική Αττική. Η πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Ιουνίου προκάλεσε μία από τα μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και τη δεύτερη πιο καταστροφική πυρκαγιά του 21ου αιώνα.
Πένθος σε όλη τη χώρα
Ολόκληρη η χώρα πενθεί για τους 85 νεκρούς, που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητα, στα σπίτια, στην πευκόφυτη έκταση και περικυκλώθηκαν από τη φωτιά με αποτέλεσμα να βρουν μαρτυρικό θάνατο. Ανεβαίνει διαρκώς ο κατάλογος των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Άλλες δύο σοροί εντοπίσθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο οικόπεδο της φρίκης, στο Μάτι. Ενώ, νωρίς το μεσημέρι έχασε τη μάχη για τη ζωή άλλο ένας τραυματίας που νοσηλευόταν στην εντατική του ΚΑΤ.
Άλλοι πάλι, στην προσπάθειά τους να διασωθούν βούτηξαν στη θάλασσα. Ακόμη και εκεί όμως ο φλόγες τους ακολούθησαν και τους έκαψαν ζωντανούς. Άλλοι πάλι πνίγηκαν.
Εκτός από τους νεκρούς υπάρχουν και 71 τραυματίες που δίνουν αγώνα γα τη ζωή στα νοσοκομεία της Αττικής.
Από αυτούς οι 10 είναι διασωληνωμένοι. Επίσης, 4 παιδιά που νοσηλεύονται στο Παίδων.
Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε το πρωί της Πέμπτης, η εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής κ. Σταυρούλα Μαλλίρη, σε ό,τι αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα.
Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε, ότι στις οικίες, οι οποίες είναι κλειστές και δεν μπορούν να εισέλθουν προς το παρόν οι περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος.
«Συναισθανόμενοι την αγωνία των συγγενών των αγνοούμενων, σας αναφέρουμε ότι οι έρευνες για την αναζήτηση αυτών δεν θα σταματήσουν, προτού ελεγχθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά», είπε χαρακτηριστικά.
Οδυνηρή η αναγνώριση των θυμάτων
Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους συγγενείς των αγνοούμενων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως και αύριο (Παρασκευή 27 Ιουλίου), από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων.
Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα
Σύμφωνα την Πυροσβεστική, η κατάσταση με την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, συνεχώς βελτιώνεται και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Ωστόσο, οι δυνάμεις κατάσβεσης συνεχίζουν να παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.
Αυτή την ώρα επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο, 13 οχήματα ΟΤΑ, 10 υδροφόρες, 5 μηχανήματα έργου, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ αναμένονται σε λίγη ώρα 2 αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης από την Ισπανία, ως βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Η Πυροσβεστική, όπως είπε η εκπρόσωπός της ευχαριστεί όλους τους πολίτες, ιδιώτες, εθελοντές, εθελοντικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, εταιρείες και όλους τους φορείς που συμβάλλουν με την προσφορά τους.
Αποδεκατίσθηκαν και τα ζώα
Μεγάλες είναι και οι απώλειες στα ζωικό βασίλειο. Εικόνες με ζώα καμένα ή σοβαρά τραυματισμένα δείχνουν και αυτές το μέγεθος της καταστροφής.
Η φιλοζωική οργάνωση Ραφήνας – Πικερμίου, απευθύνει έκκληση προκειμένου εθελοντές να προσφέρουν βοήθεια στα αδέσποτα και να προσφέρουν φάρμακα.
Η Ανατολική Αττική δεν θα είναι ποτέ πια ίδια
Ο απολογισμός της πύρινης λαίλαπας
Περίπου 13.000 στρέμματα, τα μισά εκ των οποίων οικιστική έκταση είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός.
Η εικόνα μετά τις φονικές πυρκαγιές δεν θυμίζει σε τίποτα το Μάτι, τη Ραφήνα, το Νέο Βουτζά, την Κινέτα. Τα πάντα έχουν καεί και έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Η επόμενη ημέρα της τραγωδίας βρίσκει το Μάτι σχεδόν εξαφανισμένο από το χάρτη.
Η καταστροφή σε αριθμούς
- Συνολικά σε Νέο Βουτζά, Ραφήνα, Μάτι, κάηκαν 12.760 στρέμματα.
- 6.934 στρέμματα ήταν οικιστική ζώνη.
- 2.018 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.
- 1.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης κατακάηκαν.
Σύμφωνα με το Copernicus, στο διάβα της φωτιάς κατοικούσαν 3.664 άνθρωποι. Στην περιοχή δηλαδή που πέρασε η φωτιά έμεναν πάνω από 3.500 άνθρωποι των οποίων η ζωή τέθηκε σε κίνδυνο.
Μη κατοικήσιμα 1.218 σπίτια
Μη κατοικήσιμα έχουν κριθεί, μέχρι στιγμής, 1218 σπίτια στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις δυο πρώτες ημέρες των ελέγχων των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών. Πρόκειται για το 48,95% από τα 2.489 κτίρια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα. Τα υπόλοιπα 1272, δηλαδή το 51,07%, κρίθηκαν κατοικήσιμα.
Χθες έγιναν 1.740 αυτοψίες και οι υπόλοιπες 749 πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, τις οποίες διενήργησαν 340 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Επίσης, σε συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν 305 συνολικά -κατεστραμμένα από την πυρκαγιά- αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του δήμου Μαραθώνα.
Εκτιμάται όμως ότι ο αριθμός των σπιτιών που κάηκε από τη φωτιά στην ανατολική Αττική ξεπερνούν τις 2.500 και ότι ακόμη 4.000 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Η δεύτερη πιο καταστροφική πυρκαγιά στον 21ο αιώνα
Η καταστροφή στην Αττική έρχεται δεύτερη, μετά την φωτιά που είχε ξεσπάσει το 2009 στην Αυστραλία με τον θάνατο 173 ανθρώπων.
Στην Αυστραλία το 2009, 173 νεκροί βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Συγκεκριμένα, το 2009 η νοτιοανατολική Αυστραλία, κυρίως η πολιτεία της Βικτόρια, τυλίγεται στις φλόγες. Η φωτιά ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις και συνολικά 2.000 κατοικίες. Η πυρκαγιά κράτησε ακόμα και βδομάδες προτού περιοριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η δεύτερη πιο καταστροφική πυρκαγιά έγινε πριν από λίγα 24ωρα στην Ελλάδα. Ογδοντα δύο νεκροί είναι ο μέχρι σήμερα απολογισμός.
Πριν από λίγα χρόνια το 2007, 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 2.500.000 στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες σε Πελοπόννησο και Εύβοια.. Πολλά από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να σωθούν ενώ η περιοχή της Ολυμπίας απειλήθηκε από τις φλόγες.
Στο παρακάτω βίντεο αποτυπώνεται η καταστροφή, από εναέριες λήψεις. Τα λόγια είναι περιττά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου