Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Γιορτές, όνειρα και σκουπίδια...

 Ο ρόλος της Coca-Cola στην εδραίωση της εικόνας του Άγιου Βασίλη - iSamos.gr

 

Η δίνη του ημερολογίου φέρνει γρήγορα τις γιορτές. Εξακολουθούν να έρχονται και να φεύγουν με το ίδιο πάντα εορταστικό trailer. «Χριστούγεννα» -είναι το brand name της τελευταίας εβδομάδας του χρόνου. Σημαίνει όμως κάτι βαθύτερο;

Η συνειδητότητα είναι η πηγή της δυστυχίας. Για «δυστυχισμένη συνείδηση» μίλησε ο σκοτεινός Γερμανός φιλόσοφος Hegel, υπονοώντας το πλήρωμά της με τον πόνο της μάταιης ύπαρξης. Η ευτυχία, ό,τι κι αν σημαίνει, ανοίγεται πέραν της συνείδησης ή πολύ πριν απ’ αυτήν, όταν η ζωή κυλάει ανεπαίσθητα, σαν σε ύπνο, γλυκά ναρκωμένη κάτω από το επιδερμικό χάδι του φευγαλέου χρόνου, μέχρι τη λήξη του επεισοδίου….

Τι πραγματικά γιορτάζουμε τις γιορτές;

Ίσως ακόμη νομίζουν οι πολλοί ότι τις ημέρες αυτές γιορτάζουμε τη μυθική γενέθλια επέτειο κάποιας θρησκείας που έχει επικρατήσει να λέγεται «χριστιανισμός». Μιας θρησκείας που υποτίθεται ότι λειτουργεί ακόμα. Χριστούγεννα- η ημέρα της γέννησης του μυθικού της ήρωα….

O χριστιανικός θρησκευτικός μύθος κατέχωσε τον αρχαίο κόσμο κάτω από το βαρύ πέπλο μιας φαιόχρωμης ηθικής που έπνιγε το αγαπητικό μήνυμα μέσα σε μια ανηδονική αγχόνη. Η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός, αιώνες μετά, ξήλωσε τα φαιά παραπετάσματα, ανοίγοντας το δρόμο στον ευρωπαϊκό μηδενισμό που σήμερα μας σημαδεύει.

Τί γιορτάζουμε τις μέρες αυτές;

Κάτω από τα πεπαλαιωμένα ράκη της θρησκευτικής επένδυσης υπάρχουν σταθερά σημεία φυσικής αναφοράς που ρυθμίζουν τη ζωή της ανθρωπότητας από τους προϊστορικούς χρόνους. Η ανισημερία της 21ης Δεκεμβρίου έχει καταχωρηθεί στη χρονική συνείδηση ως η επέτειος της αναγέννησης του φωτός, του πλεονάσματος της ημέρας. Γιορτή του Μίθρα από τον 2ο μ. Χ. αιώνα, επανακαθιερώθηκε ως γενέθλιο του Χριστού, της χριστιανικής εκδοχής του φωτισμού. Το ευρωπαϊκό μετέπειτα ημερολόγιο μετακίνησε την Πρωτοχρονιά στην 1η του Ιανουαρίου που για το ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο ενδέκατος μήνας του χρόνου. Αυτά τα δύο τέρμινα αποτελούν το πραγματικό υπόβαθρο των εορτών μας: χειμερινό ηλιοστάσιο και συμβατική ευρωπαϊκή πρωτοχρονιά.

Πολιτισμός σημαίνει όμως προσθήκη συμβολικών αξιών στο φυσικό κύκλο της ζωής. Τα γυμνά φυσικά γεγονότα επενδύονται με πρόσθετες σημασίες που κατεργάζεται η κοινωνικότητα. Οι σημασίες προάγουν το βίο σε διακοσμημένη αξιοβίωτη αυταπάτη.

Στο κενό αξιών που προκάλεσε ο ευρωπαϊκός μηδενισμός εισέβαλαν ακάθεκτες οι υλικές αξίες του υπερπαραγωγικού καπιταλισμού, αυτού του αδυσώπητου ολοκληρωτικού δεσπότη της ζωής μας. Αυτός έχει ανακηρύξει την τελευταία εβδομάδα του χρόνου σε πανηγυρικό τελετουργικό της λατρείας του. Τα από ιστορική αδράνεια λεγόμενα «Χριστούγεννα» είναι σήμερα η χυδαία γιορτή της θεάς Αγοράς, της αποθέωσης του φετιχισμού των εμπορευμάτων. Και ο στρουμπουλός παληάτσος Αη Βασίλης είναι ένας marketeer clown που κάθε χρόνο όλο και με μεγαλύτερη εσωτερική θλίψη ασκεί το εποχιακό του soft job.

Kαι του χρόνου…..

Παναγιώτης Γεννηματάς 

Πηγή:  www.hereticalideas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου