Σε μεγάλες σκέψεις μπήκαν και φέτος οι θεατές της στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, αφού -εκτός από εκείνη των αρμάτων- μπροστά στα μάτια τους έγινε και μια παρέλαση... σκανδάλων.
Η πρώτη «επαφή» με τα σκάνδαλα έγινε κατά την παρέλαση του μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, όπου υπήρχε και μια διμοιρία αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς Kornet.
Η προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε για τους συγκεκριμένους κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με συνέπεια να συλληφθούν στις 6 Οκτωβρίου ο αντιπρόσωπος όπλων Κωνσταντίνος Δαφέρμος, ο γιος του και ένα στέλεχος της εμπλεκόμενης εταιρείας.
Μετά την απολογία τους, ο πρώτος προφυλακίστηκε, ενώ οι υπόλοιποι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 80.000 ευρώ έκαστος.
Αντιαρματικά και τανκς...
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κ. Δαφέρμος και οι συνεργάτες του διακίνησαν «μαύρο» χρήμα ύψους 3.000.000 ευρώ για την αγορά των Kornet, για τα οποία είχε κάνει σχετικές αποκαλύψεις πριν από ένα χρόνο ο άλλοτε αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας.Η αγορά των ρωσικών αντιαρματικών κόστισε περίπου 140.000.000 ευρώ.
Θα ακολουθήσουν τα τεθωρακισμένα και ανάμεσά τους θα ξεχωρίζουν τα Leopard.
Ενα σκάνδαλο, για το οποίο την 1η Αυγούστου διαβιβάστηκε στη Βουλή δικογραφία που σχετίζεται με τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την αγορά τους (δεν προβλεπόταν η προμήθεια πυρομαχικών και έγινε ξεχωριστό πρόγραμμα).
Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε αφορά δώδεκα κρατικούς αξιωματούχους που είχαν εμπλακεί στην επίμαχη σύμβαση, αλλά και τον αντιπρόσωπο όπλων της εταιρείας Krauss-Maffei-Wegmann (KMW), Θωμά Λιακουνάκο.
Η δίωξη για τους κρατικούς αξιωματούχους αφορά τα αδικήματα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατά του Δημοσίου, ενώ ο επιχειρηματίας βαρύνεται με ηθική αυτουργία στην απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Μέχρι πριν από ένα χρόνο υπήρχε πρόβλημα με τα βλήματα, ώσπου στις 15 Αυγούστου 2014 -σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας Rheinmetall- η Ελλάδα υπέγραψε σύμβαση αξίας περίπου 52 εκατ. ευρώ για αγορά πυρομαχικών.
Η παραγγελία περιελάμβανε την προμήθεια 12.000 βλημάτων διαμετρήματος 120 χιλιοστών, η οποία γίνεται σε συμπαραγωγή με τα ΕΑΣ.
Στις 22/06/2014 ο γερμανικός Τύπος έγραφε πως στην έρευνα που διεξάγει η εισαγγελία του Μονάχου βρίσκονται και δύο πρώην βουλευτές του SPD, οι οποίοι εισέπραξαν από την KMW περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ, καθώς διαμεσολάβησαν για την πώληση των Leopard στην Ελλάδα. Τα 170 άρματα κόστισαν 1,7 δισ. ευρώ.
Μετά τα τεθωρακισμένα θα ακολουθήσει μια πυροβολαρχία αρμάτων PzH2000GR, για την απόκτηση των οποίων πληρώσαμε περίπου 200 εκατ. ευρώ και πρόσφατα (22/10/2015) ένας 72χρονος πρώην μάνατζερ της Krauss-Maffei-Wegmann (KMW), που δικάζεται στο Μονάχο για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απόπειρα απάτης, παραδέχτηκε ότι δωροδοκήθηκαν Ελληνες αξιωματούχοι.
Βαρύ πυροβολικό
Η γερμανική εισαγγελία εκτιμά ότι για την προμήθεια των 24 οβιδοβόλων πληρώθηκαν «μίζες» ύψους 7,9 εκατ. ευρώ.Στα καθ’ ημάς, στις 3/1/2014 προφυλακίστηκε ο 78χρονος Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας, που κατηγορείται ότι έδωσε στον Αντώνη Κάντα ως «δώρο» για την προμήθεια συνολικό ποσόν 750.000 ευρώ.
Στα όπλα που θα παρελάσουν με το αντιαεροπορικό Πυροβολικό ξεχωρίζουν τα γερμανικά Stinger ASRAD και τα ρώσικα TOR-M1.
Για τα πρώτα, στα τέλη Ιουλίου έγινε προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας από την πλευρά της εταιρείας Rheinmetall μια πρόταση συμβιβασμού πληρωμής 40 εκατ. ευρώ για τις ομολογημένες από την πλευρά της εταιρείας δωροδοκίες.
Η σύμβαση αφορούσε 54 αντιαεροπορικά συστήματα αξίας ύψους 140 εκατ. ευρώ.
Είναι ένα από τα σκάνδαλα για τα οποία κατηγορείται ο 83χρονος αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας «STN ATLAS» Παναγιώτης Ευσταθίου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και στο απολογητικό του υπόμνημα παραδέχεται ότι πλήρωσε σε στρατιωτικούς 800.000 ευρώ.
Οσον αφορά τα TOR-M1, στις 22 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε η παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πέντε ατόμων για παράνομο χρηματισμό.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ Ιωάννης Σμπώκος.
Η κατηγορία αφορά τη διακίνηση παράνομων αμοιβών για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών μέσω της εταιρείας Clavis. Οι εκτιμήσεις μιλούν για ποσά ύψους 12 εκατ. ευρώ.
Για τα ίδια όπλα, εξάλλου, στις 11 Φεβρουαρίου το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη και τον γιο του Μιχάλη σε κάθειρξη 15 ετών τον καθένα και άλλους τρεις κατηγορουμένους, τη μια με 12 έτη κάθειρξη και τους άλλους δύο σε ισόβια.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι καταδικασθέντες διευκόλυναν στη διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μέσω υπεράκτιων εταιρειών και λογαριασμών κατέληγαν στον Ακη Τσοχατζόπουλο.
«Ερμής» ο σκανδαλοφόρος
Η παρέλαση έκλεισε με τις Διαβιβάσεις και δυο κλωβούς του Συστήματος Επικοινωνιών Ζώνης Μάχης (ΣΕΖΜ) «Ερμής», σκάνδαλο για το οποίο πριν από λίγες ημέρες (19/9/2015) καταδικάστηκε με ισόβια ο Ιωάννης Σμπώκος, με κάθειρξη 25 ετών ο Αντώνης Κάντας και με κάθειρξη 20 ετών το πρώην στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Νίκος Λεονταρίτης.Το δικαστήριο επιδίκασε επίσης αποζημίωση υπέρ του ελληνικού Δημοσίου 25 εκατ. ευρώ και καταβολή 500.000 ευρώ ο καθένας ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη το Δημόσιο.
Το «Ερμής» αρχικά ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993, έπειτα από σύμβαση του ΓΕΣ με τη Siemens.
Η δεύτερη φάση του, το «Ερμής ΙΙ», κόστους 360 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε στην EAB με υποκατασκευαστή τη γνωστή γερμανική εταιρεία. Το έργο δεν έχει χρονοδιάγραμμα (!) και μέχρι τώρα δεν έχει παραδοθεί στον στρατό.
Και από αέρος
Η παρέλαση πλαισιώθηκε από τα ιπτάμενα μέσα του Στρατού Ξηράς κι ανάμεσά τους ξεχώριζαν τα ελικόπτερα ΝΗ-90 από τα οποία έχουμε παραλάβει 12 και πετάνε συνήθως δύο, ενώ τα υπόλοιπα από τις συνεχείς βλάβες είναι καθηλωμένα.Για την αγορά τους και τη νομιμότητα της σύμβασης που υπεγράφη στις 16 Ιουλίου μεταβιβάστηκε από το υπουργείο Αμυνας στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτου το πόρισμα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, στο οποίο και καταγράφονται αρκετές παρατυπίες.
Ακόμα.... γέρνουν
Τέλος, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρέθηκε, προκειμένου να το επισκέπτεται το κοινό, και το υποβρύχιο «Παπανικολής».Το υποβρύχιο που στις 30 Σεπτεμβρίου 2006 αρνήθηκε να παραλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με το αιτιολογικό ότι παρουσίαζε πρόβλημα ευστάθειας (έπαιρνε κλίση 45%-60%).
Μετά την αποκατάσταση του προβλήματος, το Πολεμικό Ναυτικό το παρέλαβε στις 2 Νοεμβρίου του 2010.
Το σκάφος θυμίζει, παράλληλα, το σκάνδαλο των υποβρυχίων, για το οποίο πληρώσαμε πάνω από δύο δισ. ευρώ (περίπου το 90% της σύμβασης) και εντούτοις έχουμε πάρει μόλις δυο -τα άλλα δύο («Κατσώνης» και «Ματρόζος») βρίσκονται στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ το πρόγραμμα για τα άλλα δυο που υπέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει «παγώσει»... Και του χρόνου!
Πηγή: efsyn.gr