Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Μία αισιόδοξη έρευνα για την μείωση Άγχους & Κατάθλιψης!

Η χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου σε σχέση με τα συναισθήματα που νιώθουμε είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα και να παρέμβουμε αποτελεσματικότερα σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως για παράδειγμα το άγχος και η κατάθλιψη που κυριαρχούν στον παγκόσμιο πληθυσμό. Έρευνα του 2018 μας δίνει αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση τους.



Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality Neuroscience του Cambridge University Press, εξετάζει την συσχέτιση της ανθεκτικότητας του ατόμου μέσα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του σε σχέση με το μέγεθος των προμετωπιαίων φλοιωδών περιοχών του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα μας παρουσιάζουν μία θετική συσχέτιση στην ανθεκτικότητα των νεαρών ατόμων που εξετάστηκαν με τον όγκο του συγκεκριμένου σημείου στον εγκέφαλο.
 Η υψηλή ανθεκτικότητα βοηθά στο να παραμένουν χαμηλά τα επίπεδα άγχους, κάτι πολύ σημαντικό για την ομαλή λειτουργικότητα κάθε ανθρώπου.
Ας μη ξεχνάμε ότι στις μέρες μας οι αγχώδεις διαταραχές συνοδεύονται συχνά από την κατάθλιψη, όπως επίσης η κατάθλιψη συνυπάρχει με πολλές άλλες ψυχικές ασθένειες. Κρατώντας το άγχος μας σε χαμηλά επίπεδα προεξοφλούμε αυτομάτως την αποφυγή συννοσηρότητας με άλλες ασθένειες αλλά και με την δύσκολη καθημερινότητα που έρχονται αντιμέτωπα τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς και το περιβάλλον τους.
Ποια είναι όμως η εργασία που διεκπεραιώνει το συγκεκριμένο κομμάτι του εγκεφάλου και πως η έρευνα αυτή αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα; Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για την βασική αξιολόγηση, ερμηνεία και τελική απάντηση/αντίδραση σε μία συναισθηματική κατάσταση, ενώ επίσης ευθύνεται για την παραγωγή  θετικών, όμορφων συναισθημάτων που με τη σειρά τους μας κάνουν να νιώθουμε αισιόδοξα. Έχοντας αυτές τις ενδείξεις οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν την δυνατότητα να σχεδιάσουν θεραπευτικές παρεμβάσεις κατά του άγχους πιο στοχευμένα, χρησιμοποιώντας μεθόδους εκπαίδευσης του ατόμου ως προς την σωστή και πιο αποτελεσματική αξιολόγηση συναισθηματικά φορτισμένων καταστάσεων άρα και την ενίσχυση του συγκεκριμένου σημείου του εγκεφάλου. Εξίσου σημαντικά τα αποτελέσματα της έρευνας από φαρμακευτικής ματιάς, καθώς και η κατάλληλα σχεδιασμένη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στη δομή του συγκεκριμένου σημείου του εγκεφάλου.
Παραμένουμε λοιπόν αισιόδοξοι!

                                                                                                                Πηγή: lifemade.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου