Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Η αληθινή ιστορία της 17ης Νοέμβρη...

Αποτέλεσμα εικόνας για πολυτεχνειο

Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δείτε online το δίωρο ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, «Η αληθινή ιστορία της 17ης Νοέμβρη». Αποκαλυπτικές μαρτυρίες με ιστορική σπουδαιότητα για την εκδίπλωση των γεγονότων που συνιστούν την αρχή του τέλους για τη δικτατορία των συνταγματαρχών.
«Από τις βόμβες στη Νομική»
Η ιστορία της αντίστασης των φοιτητών στην δικτατορία της 21ης Απριλίου με βάση έγχρωμο κινηματογραφικό υλικό από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που παρουσιάζεται για πρώτη φορά και πενήντα μαρτυρίες στελεχών του φοιτητικού κινήματος, μελών παράνομων αντιστασιακών οργανώσεων που είχαν υιοθετήσει δυναμικές μορφές πάλης εναντίον της χούντας, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών αλλά και ανθρώπων που υπηρέτησαν το καθεστώς των συνταγματαρχών.
Το ειδικό αφιέρωμα της εκπομπής ξεκινά από την 21 Απριλίου του 67 όταν, σε ένα παιχνίδι της ιστορίας, οι φοιτητές έχουν καταλάβει το Πολυτεχνείο της Αθήνας και κορυφώνεται εφτά χρόνια αργότερα με την εξέγερση των φοιτητών στον ίδιο χώρο.
Στα πρώτα πέτρινα χρόνια της χούντας, όταν ο Στυλιανός Παττακός απαγορεύει ακόμη και την μίνι-φούστα, η μοναδική μορφή αντίστασης είναι κάποιες προκηρύξεις που δεν έχουν παρά πολύ μικρή απήχηση. Έτσι αρκετές οργανώσεις καταφεύγουν σε βομβιστικές ενέργειες. Στο πρώτο επεισόδιο περιγράφεται το κλίμα της εποχής, τα βασανιστήρια της δικτατορίας και μιλούν αντισταστιακοί και καλλιτέχνες, πρώην μέλη του ΡΦ, της Δημοκρατικής Άμυνας, της οργάνωσης «20η Οκτώβρη», καθώς και της ομάδας «Άρης» που προσπάθησε να δυναμιτίσει την αμερικανική πρεσβεία. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 ένα νέο φοιτητικό κίνημα ξεκινά στα Πανεπιστήμια που κορυφώνεται με την κατάληψη της Νομικής τον Νοέμβριο του ’73 και το οποίο αλλάζει τους σχεδιασμούς των παράνομων οργανώσεων.
«Η λάθος πληροφορία»
Έγχρωμο, ανέκδοτο κινηματογραφικό υλικό από την εξέγερση του Πολυτεχνείου αλλά και μια σειρά νέες μαρτυρίες, μετατρέπουν το δεύτερο επεισόδιο για την ιστορία του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος σε ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Για πρώτη φορά, μέσα από τις διηγήσεις των φοιτητών που άρχισαν την κατάληψη του Πολυτεχνείου στις 14 Νοεμβρίου του 1973 αποκαλύπτεται ότι όλα ξεκίνησαν τυχαία, από μία λανθασμένη πληροφορία…
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα παρασκήνια που οδήγησαν στο κίνημα του Ναυτικού τον Μάιο του ’73 όπως τα διηγούνται οι πρωτεργάτες του, ο «διάλογος» ανάμεσα στον Κυριάκο Σταμέλο που διαπραγματεύθηκε την έξοδο των φοιτητών και τον Μιχάλη Γουνελά, επικεφαλής του τανκ που έσπασε την πόρτα, το βράδυ της 16ης προς την 17η Νοεμβρίου καθώς και η διήγηση του υφυπουργού της τότε κυβέρνησης Μαρκεζίνη για το κλίμα στο επιτελείο του Παπαδόπουλου και την ψυχολογική κατάσταση του δικτάτορα που άλλοτε είναι έξαλλος και άλλοτε κατηφής μπροστά στις διαγραφόμενες εξελίξεις. Οι παλιοί βομβιστές των πρώτων χρόνων της δικτατορίας αλλά και οι πρωταγωνιστές του φοιτητικού κινήματος που οδήγησε στην εξέγερση της 17ης Νοέμβρη του ’73 παίρνουν τις αποστάσεις τους και κρίνουν την ομόνυμη τρομοκρατική οργάνωση. Ένας απ αυτούς θα πεί στο τέλος: «εμείς είμαστε η πραγματική 17η Νοέμβρη»…
Να το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου με τα ονόματα όσων ακούγονται:

Όλες οι μαρτυρίες: Θανάσης Μπαϊκούσης, Φώτης Προβατάς, Αντώνης Νταβάνης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Στέλλα Μιναδάκη, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Μαγκάκης, Χρήστος Λάζος, Μανώλης Καραπιπέρης, Βέρα Δαμόφλη, Θεοδόσης Τάσσιος, Στέφανος Τζουμάκας, Γιάννης Ρέγκας, Στέλιος Παππάς, Θεόδωρος Σκουλικίδης, Νίκος Μανιός, Μηνάς Παπάζογλου, Γιάννης Παπαθανασίου, Γουνελάς Μιχάλης, Κωτσάκης Κώστας, Νίκος Μπίστης, Σταμέλος Δημήτρης, Μαυρογένης Διονύσης, Γουνελάς Μιχάλης, Κωτσάκης Κώστας, Βερνίκος Γιώργος, Δημητριάδης Κωνσταντίνος, Αθανασιάδης Νίκος, Γαβριήλ Γιώργος, Ανδρουλάκης Μίμης, Παπαδόγκονας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου