Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Κερκ Ντάγκλας, ο «σκληρός» του αμερικάνικου σινεμά...



Ο Κερκ Ντάγκλας, γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1916 στο Άμστερνταμ της Νέας Υόρκης. Παιδί φτωχής οικογένειας, αναγκάστηκε από μικρός να ψάξει για δουλειά. Έκανε διάφορες εργασίες πριν γίνει ηθοποιός και το υποκριτικό του ταλέντο έγινε άμεσα αντιληπτό από την Αμερικανική Ακαδημία Δραματική Τέχνης της Νέας Υόρκης, από όπου κατάφερε να πάρει και υποτροφία.

Ενώ είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως θεατρικός ηθοποιός, κατατάχτηκε στον στρατό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επέστρεψε πίσω τραυματίας. Μετά τον πόλεμο, ασχολήθηκε και πάλι με το θέατρο, ενώ έκανε και ραδιοφωνικά διαφημιστικά. Σκόπευε να παραμείνει θεατρικός ηθοποιός αλλά η Λορίν Μπακόλ τον βοήθησε να πάρει τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στην ταινία «Αμαρτωλές Γυναίκες» (The Strange Love of Martha Ivers - 1946) του Λιούις Μάιλστοουν.
Ο Ντάγκλας καθιερώθηκε ως ο «σκληρός τύπος» με την όγδοη ταινία του, τα «Φλογισμένα Πάθη» (Champion - 1949) του Mark Robson, όπου υποδυόταν έναν εγωιστή μποξέρ. Από τότε, υποδυόταν συχνά πυκνά τους "κακούς" χαρακτήρες. Έγινε παράλληλα ιδιαίτερα γνωστός με τους δυναμικούς ρόλους του, ιδιαίτερα τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Πρωταγωνίστησε επίσης σε πολλά γουέστερν αλλά και σε αρκετές πολεμικές ταινίες, υποδυόμενος στρατιωτικούς.



Πολύ σημαντικός ήταν και ο ρόλος του ως ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ, στην ομώνυμη ταινία του Βιντσένζε Μινέλι, "Lust for Life" (1956). Και ο μεγάλος σκηνοθέτης, Στάνλεϊ Κιούμπρικ όμως τον χρησιμοποίησε αποτελεσματικά, τόσο στον πολύ γνωστό μας «Σπάρτακο» (Spartacus) του 1960, όσο και στο σπουδαίο αντιπολεμικό δράμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, «Σταυροί στο Μέτωπο» (Paths of Glory), που είχε προηγηθεί το 1957.



Στην πλούσια καριέρα του ο Κερκ Ντάγκλας υπήρξε τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου, για τις ταινίες: Champion (1949), The Bad and the Beautiful (1952) και Lust for Life (1956). Αν και δεν κέρδισε καμία φορά, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του παρέδωσε το 1996 - με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων αξιόλογης παρουσίας στο σινεμά - ένα Τιμητικό Όσκαρ για τη συνολική του προσφορά στον χώρο της Έβδομης ΤΟ Ντάγκλας, έχει το δικό του αστέρι στη λεωφόρο του Χόλιγουντ, έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία, ανάμεσά τους, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας το 1981, της Γαλλικής Λεγεώνας  Τιμής το 1985 και το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών το 2001. Το 2011, ο Κερκ Ντάγκλας, παρά τη μεγάλη του ηλικία, εμφανίστηκε στην 83η απονομή των Όσκαρ για να δώσει το Όσκαρ Καλύτερης Β' Γυναικείας Ερμηνείας - στη Melissa Leo για το φιλμ "The Fighter" - με όλους τους παρευρισκόμενους όρθιους να τον χειροκροτούν...έχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου