Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

27 Μαρτίου: Παγκόσμια μέρα Θεάτρου..."Ο ΠΑΤΕΡΑΣ" του Αύγουστου Στρίντμπεργκ


Προχθές, την Τετάρτη, γιορτάστηκε παγκοσμίως η Παγκόσμια μέρα του Θεάτρου.Με αυτή την αφορμή, να μερικές από τις πιο σοφές φράσεις για το θέατρο γραμμένες από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.

«Θεωρώ το θέατρο τη μεγαλύτερη τέχνη όλων, τον πιο άμεσο τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος μπορεί να μοιραστεί με κάποιον άλλον την αίσθηση του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος».
Όσκαρ Γουάιλντ

«Ένα θεατρικό έργο πρέπει να σου δίνει κάτι να σκεφτείς. Όταν βλέπω ένα έργο και το καταλαβαίνω με την πρώτη, τότε ξέρω ότι δεν είναι και πολύ καλό».
T. S. Έλιοτ

«Το θέατρο είναι τόσο ατελείωτα συναρπαστικό επειδή είναι τόσο τυχαίο. Μοιάζει τόσο πολύ με τη ζωή».
Άρθουρ Μίλερ

«Το θέατρο και η ποίηση είναι οι δύο τέχνες που βοήθησαν τους ανθρώπους να μείνουν ζωντανοί και να συνεχίσουν να ζουν».
Βανέσα Ρεντγκρέιβ

«Μονάχα με απόλυτη πίστη, με απόλυτη θυσία του εαυτού μας σε μια ανώτερη ιδέα, μπορούμε να αποκτήσουμε τη δύναμη, την οντότητα και να φέρουμε στην επιφάνεια τον ψυχικό πλούτο που βρίσκεται θαμμένος μέσα μας για την πραγματοποίησή του. Πρέπει να πιστεύουμε σε θαύματα για να γίνουν θαύματα».
Κάρολος Κουν

«Όλος ο κόσμος, μια σκηνή».
Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Η ποιότητα ενός θεατρικού έργου είναι η ποιότητα των ιδεών του.
Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

Στην επαρχία, το παράθυρο αντικαθιστά το θέατρο και τους περιπάτους.
Γκουστάβ Φλωμπέρ

Ένας ηθοποιός πρέπει να φλέγεται εσωτερικά με φαινομενική άνεση εξωτερικά.
Άντον Τσέχωφ

Ο κόσμος είναι μια θεατρική σκηνή και όλοι, άντρες και γυναίκες, απλά ηθοποιοί. Έχουν τις εισόδους τους και τις εξόδους τους. Και ο κάθε άνθρωπος στον καιρό του παίζει πολλούς ρόλους, καθώς οι πράξεις όπου εμφανίζεται είναι οι εφτά ηλικίες.
Ουίλιαμ Σαίξπηρ

 Με αφορμή την επέτειο αυτή, το ιστολόγιο παρουσιάζει ένα από τα σπουδαιότερα έργα της κλασικής δραματουργίας, τον "Πατέρα" του Α. Στρίντμπεργκ. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Σουηδού δραματουργού, γραμμένο το 1887, το οποίο χαρακτηρίζεται ως μια εκρηκτική σύγχρονη τραγωδία.
Η σύγκρουση ανάμεσα στον Ίλαρχο και τη γυναίκα του Λάουρα, με αφορμή το μέλλον της κόρης τους Βέρθας, ξεπερνά τα όρια της απλής συζυγικής διαμάχης, ακόμα και της προαιώνιας και αρχετυπικής διαμάχης των δύο φύλων. Εξελίσσεται σε ένα σκληρό και ανελέητο αγώνα εξουσίας ανάμεσα σε δύο ισχυρότατους αντιπάλους, το αρχέγονο θηλυκό ένστικτο και τη κατασκευασμένη ανδρική λογική. Μια απελπισμένη μονομαχία, που εξαρθρώνει τα θεμέλια της οικογενειακής εστίας και προκαλεί τριγμούς σε ολόκληρη τη σαθρή κοινωνία που την περιβάλλει, η οποία ούσα ανίκανη να αντιδράσει συντάσσεται ανενδοίαστα με την πλευρά του νικητή.
Με αφορμή το θέμα της πατρότητας που αμφισβητείται, ο Στρίντμπεργκ σαρκάζει την τραγική μοίρα της ανθρώπινης ύπαρξης που αναζητά διαρκώς απαντήσεις σε προαιώνια ερωτήματα για το αληθινό νόημα της ζωής και το κλειδί του μυστηρίου του σύμπαντος. Ο Ίλαρχος λαχταρά απεγνωσμένα μια «μικρή πνοή αθανασίας», μία και μοναδική απόδειξη που θα δώσει κάποιο νόημα στη «φθαρτή του ύπαρξη». Αναζητά μια αλήθεια που όμως δε θα μπορέσει ποτέ να του αποκαλυφθεί καθώς το μυστικό είναι καλά φυλαγμένο μέσα στα σπλάχνα της γυναίκας-μητέρας. Της γυναίκας που από σύντροφος γίνεται μισητός εχθρός, αλλά και ισάξιος αντίπαλος.
Η θεατρική παράσταση με τη συγκλονιστικά ωμή του γλώσσα του Στρίντμπεργκ, το γυμνό και κοφτερό σαν λεπίδι διάλογο και τον καταιγιστικό του ρυθμό που παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας είναι αδύνατον να περιοριστεί μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια ενός οικογενειακού δράματος. Τα συνθλίβει και τα ξεπερνά…Πρωταγωνιστούν: ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ, ΙΑΚΩΒΟΣ ΨΑΡΡΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΑΡΛΑΣ, ΠΕΝΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου