Τον Μάρτιο του 1989, ο Tim Berners-Lee (επιστήμονας υπολογιστών στο CERN) δημοσίευσε μία εισήγηση για έναν "ιστό" από αρχεία υπερκειμένων τα οποία θα μπορούσαν να τα παρακολουθήσουν μέσω ενός "περιηγητή".
Τρεις δεκαετίες αργότερα, το ίντερνετ διαφοροποίησε τη δομή της επικοινωνίας, την παγκόσμια πρόσβαση στην πληροφορία και την κοινωνία γενικότερα.
Το Ίδρυμα Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web Foundation) έχει προγραμματίσει εορταστικές δραστηριότητες, ξεκινώντας από μια σειρά ομιλητών, με τον Berners-Lee στο εργαστήριο του CERN στη Γενεύη της Ελβετίας που ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί. Μετά ο Lee θα αναχωρήσει για το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, όπου θα συζητήσει σχετικά με το πως το ίντερνετ άλλαξε τη ζωή μας και πως θα προστατέψουμε το μέλλον του.
Η συνιδρυτής του Web Foundation, Rosemary Leith, θα διοργανώσει επίσης μια εκδήλωση στο Κέντρο Τεχνολογικής Ενδυνάμωσης των Γυναικών (Women's Technology Empowerment Centre) στο Λάγος της Νιγηρίας, που θα επικεντρωθεί σε γυναίκες δημιουργούς τεχνολογιών και επιλύσει κοινωνικών προκλήσεων. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι κομμάτι μιας μεγαλύτερης κοινωνικής γιορτής (30 ωρών) της ιστορίας του διαδικτύου, με την κάθε ώρα να αντικατοπτρίζει διαφορετικό έτος του διαδικτύου με διάφορα tweets και ανακοινώσεις από ιδρυτές, εφευρέτες και οργανισμούς από όλο το κόσμο.
Αν και πρόταση του Berner-Lee έγινε το 1989, οι πρώτες σελίδες που έκανε host το CERN βγήκαν live τον Αύγουστο του 1991, δημιουργώντας μία αντιπαράθεση σχετικά με την "γέννηση" του ίντερνετ αφού στις 23 Αυγούστου του 2016 το CERN ονόμασε τη συγκεκριμένη μέρα ως "Internaut Day", παρά το γεγονός ότι το World Wide Web Consortium (W3C) και το CERN είχαν συμφωνήσει πως η 25η επέτειος του διαδικτύου ήταν στις 12 Μαρτίου 2014.
Ωστόσο, ο άνθρωπος που έβαλε το θεμέλιο λίθο του Ιστού το 1989, ο Βρετανός Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, δεν έχει διάθεση τόσο να γιορτάσει τα γενέθλια, όσο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του δημιουργήματός του, για το οποίο ανησυχεί έντονα, όπως αναφέρει σε σχετική επετειακή ανακοίνωση-ανοικτή επιστολή του, καθώς και σε δηλώσεις του.
Όπως επισημαίνει, πολλοί άνθρωποι σήμερα νιώθουν αβέβαιοι κατά πόσο ο Ιστός τελικά υπήρξε μια δύναμη για το καλό ή για το κακό, αν και ο ίδιος διατηρεί ελπίδες πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τα επόμενα 30 χρόνια (μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρόσθετε κανείς…).
«Αν παρατήσουμε την προσπάθεια να φτιάξουμε ένα καλύτερο Ιστό τώρα, τότε η αποτυχία δεν θα ανήκει στον Ιστό, αλλά σε μας. Είναι το ταξίδι μας από την ψηφιακή εφηβεία προς ένα πιο ώριμο, υπεύθυνο και περιεκτικό μέλλον», τονίζει στην επιστολή του. Ως θετικό σημάδι, μεταξύ άλλων, θεωρεί ότι αρκετές κυβερνήσεις θέλουν να αποφύγουν τη «βαλκανοποίηση» του διαδικτύου, δηλαδή τον κατατεμαχισμό του εντός εθνικών ή περιφερειακών συνόρων.
Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), όπου κάποτε ως ερευνητής σχεδίασε τον αρχικό Ιστό (και η αρχική πρόταση του είχε κριθεί από το αφεντικό του Μάικ Σέντελ «αόριστη αλλά συναρπαστική»), ανέφερε ότι δεν βρίσκει «και τόσο ωραίο» τον Ιστό σήμερα πια και ότι πολλοί συνειδητοποιούν ότι «δεν εξυπηρετεί την ανθρωπότητα πολύ καλά».
Όπως είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, «φαίνεται πως διαρκώς πηγαίνουμε από την μια καταστροφή της ιδιωτικότητας στην επόμενη», παραπέμποντας επίσης στις εντεινόμενες ανησυχίες κατά πόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν τη δημοκρατία.
Μιλώντας στο BBC ο θεμελιωτής του World Wide Web (www) είπε ότι απαιτείται παγκόσμια δράση για να σταματήσει «η καθοδική βουτιά προς ένα δυσλειτουργικό μέλλον», ιδίως όσον αφορά την εμπορευματοποίηση, την υποκλοπή και τη χειραγώγηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, την συστηματική εξάπλωση της επιθετικότητας και της παραπληροφόρησης, την ολοένα μεγαλύτερη πόλωση των απόψεων κ.α. Όπως είπε, μέσα σε αυτή την 30ετία, τα πρώτα 15 χρόνια ήσαν καλά, αλλά μετά «στράβωσαν» και τώρα απαιτείται αλλαγή πλεύσης για να διορθωθούν ξανά. Δήλωσε πάντως αισιόδοξος, επειδή ολοένα περισσότεροι άνθρωποι -χάρη και σε σκάνδαλα τύπου Cambridge Analytica- αρχίζουν πια να καταλαβαίνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ως χρήστες του Ιστού. Κάλεσε τους πάντες -από τους πολιτικούς ηγέτες και τους επιχειρηματίες ως τους απλούς πολίτες- να συμβάλουν, ώστε το διαδίκτυο να γίνει καλύτερο και όχι χειρότερο τα επόμενα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου