Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Μετανάστευση και εργασία για εκπαιδευτικούς στην Αγγλία...

Αποτέλεσμα εικόνας για εργασία στην αγγλία

Ποια είναι η αναγνώριση των Ελλήνων εκπαιδευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Όλοι οι εκπαιδευτικοί από  Ελληνικά Πανεπιστήμια, αναγνωρίζονται στην Αγγλία ως κάτοχοι άδειας διδασκαλίας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν δικαίωμα να διδάξουν στην Αγγλία σε οποιαδήποτε βαθμίδα θέλουν κατόπιν λήψης μιας άδειας διδασκαλίας γνωστής ως QTS. Το QTS είναι ανοιχτού τύπου και δεν περιορίζει ηλικιακά. Αυτό σημαίνει ότι ένας Νηπιαγωγός ΑΕΙ με QTS μπορεί να διδάξει και άλλες τάξεις. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, κατόπιν λήψης του QTS, μπορούν επίσης επίσημα να δουλέψουν ως φροντιστές σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της Αγγλίας (Nursery Nurses). Αν ανήκετε στις παρακάτω κατηγορίες εκπαιδευτικών δικαιούστε QTS και μπορείτε να διδάξετε στην Αγγλία:
  • Νηπιαγωγοί ΑΕΙ/ ΤΕΕΑΠΗ
  • Δάσκαλοι
  • Καθηγητές απο τμήματα όπως Μαθηματικό, Φυσικής, Χημείας, Γεωγραφίας, Ελληνικής Φιλολογίας, Ξένης Φιλολογίας
  • Γυμναστές
  • Καθηγητές Μουσικής και Καλλιτεχνικών
  • Απόφοιτοι ΦΠΨ με κατεύθυνση Φιλολογία (όχι το πρόγραμμα Ψυχολογίας)
Οι Νηπιαγωγοί ΤΕΙ/ ΙΕΚ δεν μπορούν να διδάξουν και δε δικαιούνται QTS, ωστόσο μπορούν να δουλέψουν επίσημα ως φροντιστές σε παιδικούς σταθμούς αλλά και ως βοηθοί σε σχολεία. Μπορούν να δουλέψουν και σε παιδότοπους και childminders.
Οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ Βρεφονηπιοκόμων κάποιες φορές αναγνωρίζονται ως πιστοποιημένοι φροντιστές παιδιών και μπορούν να δουλέψουν σε παιδικούς σταθμούς. Κάποιοι άλλοι, αναλόγως του κύκλου, αναγνωρίζονται ως εκπαιδευόμενοι και πρέπει να βρουν μαθητειακή θέση σε παιδικό σταθμό για να ολοκληρώσουν την πιστοποίηση που χρειάζεται.

Ποια είναι η διαδικασία αναγνώρισης για δουλειά στην Αγγλία;

Οι εκπαιδευτικοί ΑΕΙ θα χρειαστεί πρώτον να μεταφράσουν τα πτυχία τους και την αναλυτική βαθμολογία σε πιστοποιημένο μεταφραστή, και δεύτερον να λάβουν το QTS κάνοντας αυτή την αίτηση. Το QTS συνήθως έρχεται μέσα σε 15 μέρες αλλά μπορεί να πάρει έως και 3 μήνες. Το QTS αναγνωρίζει επίσημα το δικαίωμά σας να διδάξετε και μπορείτε επίσημα, εφόσον το λάβετε, να ψάξετε δουλειά. Ωστόσο, το QTS απο μόνο του δεν επιβεβαιώνει την ηλικιακή ομάδα στην οποία ειδικευτήκατε και έτσι, αν χρειαστεί, δε θα μπορέσετε να αποδείξετε σε τι ειδικεύεστε σε έναν εργοδότη. Έτσι, προτείνω να κάνετε και την αντιστοίχιση Statement of Comparability του UK Naric η οποία θα επιβεβαιώνει τον τομέα των σπουδών σας. Προσοχή! Μην κάνετε το Statement of Comparability for the Early Years sector ακόμη και αν θέλετε να δουλέψετε σε παιδικούς σταθμούς. Επίσης μην αναφέρετε ‘’teaching’’ ως το σκοπό της αίτησης καθότι θα σας παραπέμψουν να κάνετε το QTS. Απλώς πείτε ‘’I want to have my degree compared to a UK degree’’. Για την αίτηση Naric επισκεφτείτε αυτό το link.
Αν είστε Νηπιαγωγός ΤΕΙ, ΙΕΚ ή απόφοιτος ΕΠΑΛ Βρεφονηπιοκόμων, η αντιστοίχιση που χρειάζεστε είναι το Statement of Comparability for the Early Years Sector. Θα χρειαστείτε, εκτός απο τα υπόλοιπα έγγραφα που θα σας ζητηθούν, ένα χαρτί απο τη σχολή σας που να πιστοποιεί την ηλικιακή ομάδα στην οποία ειδικεύεστε. Αν αναγνωριστείτε ως Level 3 και πάνω μπορείτε επίσημα να δουλέψετε ως πιστοποιημένοι Nursery Nurses σε παιδικούς σταθμούς. Αν αναγνωρίζεστε κάτω απο level 3 τότε μπορείτε να ψάξετε για θέσεις trainee Nursery Nurse/ level 2.

Λοιπά σημαντικά έγγραφα

  • Πριν έρθετε στην Αγγλία, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσετε μια βεβαίωση καθαρού ποινικού μητρώου απο την Ελλάδα και να τη μεταφράσετε στα Αγγλικά απο πιστοποιημένο μεταφραστή.
  • Όταν φτάσετε στην Αγγλία θα χρειαστείτε Αγγλικό ΑΦΜ , γνωστό ως National Insurance Number. Αυτό θα το εξασφαλίσετε με ένα τηλεφώνημα στο HMRC (εφορία) στο 0800 141 2075 (textphone: 0800 141 2438), απο Δευτέρα έως Παρασκευή, μεταξύ 8πμ και 6μμ. Μπορείτε να τηλεφωνήσετε μόνο όταν είστε ήδη στην Αγγλία.
  • Θα χρειαστείτε επίσης Αγγλική βεβαίωση καθαρού ποινικού μητρώου, χωρίς την οποία απαγορεύεται να δουλέψετε με παιδιά. Αυτή λέγεται enhanced DBS (CRB). Αν βρείτε δουλειά σε παιδικό σταθμό, θα σας την πληρώσει ο εργοδότης. Αν σκοπεύετε να ψάξετε δουλειά απευθείας σε γραφεία ή σχολεία, θα πρέπει να την πληρώσετε και να κάνετε την αίτηση μόνοι σας. Το κόστος είναι περίπου £50 και θα βρείτε πληροφορίες εδώ.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

  • Η Αγγλική εκπαίδευση διαφέρει   πολύ σε σχέση με την Ελληνική. Το ίδιο διαφέρουν και οι σχολικές διακοπές, ενώ υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε ιδιωτική και κρατική προσχολική αγωγή. Ειναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς λειτουργεί το σύστημα, διαφορετικά θα μπερδευτείτε πολύ όταν έρθει η ώρα να ψάξετε για αγγελίες εργασίας. Διαβάστε καλά τη στήλη μας ‘’Η Αγγλική εκπαίδευση’’ στο www.teachintheuk.com
  • Το κόστος ζωής διαφέρει απο πόλη σε πόλη. Το Λονδίνο είναι πιο ακριβό, ωστόσο έχει και πιο πολλές θέσεις εργασίας στον τομέα των σχολείων και των παιδικών σταθμών. Δείτε καλά τη στήλη ‘’Καθημερινότητα και κόστος ζωής’’ στη σελίδα μας. Εκεί θα βρείτε αναλυτικά τους μισθούς, τα ενοίκια και τους λογαριασμούς ώστε να υπολογίσετε το πως θα είστε οικονομικά.
  • Είναι σημαντικό να καταρτιστείτε και να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας με γνώσεις στο Αγγλικό σύστημα.
  • Εδώ θα βρείτε μερικά σημαντικά online προγράμματα.
  • Στην Αγγλία υπάρχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη ανεξάρτητα απο το αν δουλεύει κάποιος ή είναι άνεργος. Όταν φτάσετε στην Αγγλία και εφόσον έχετε μόνιμη κατοικία, μπορείτε να βρείτε τον πιο κοντινό GP εδώ.
  • Συμβουλές για το πως να φτιάξετε το βιογραφικό σας θα βρείτε σε αυτό το άρθρο, μαζί με δείγματα απο βιογραφικά.
  •    Στο άρθρο  Ψάχνοντας για δουλειά  θα βρείτε όλες τις εργασιακές επιλογές σας και το πώς να κινηθείτε για να κάνετε αιτήσεις.
Αν έχετε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μέσω της σελίδας μας.
Καλή επιτυχία!
Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι απόφοιτος του ΤΕΕΑΠΗ Πατρών. Μετακόμισε στο Λονδίνο το 2008 και απο τότε έως το 2014 δούλεψε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς του Λονδίνου με παιδιά 0-5 ετών. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception. Είναι δημιουργός της σελίδας υποστήριξης Ελλήνων εκπαιδευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο www.teachintheuk.com (το πρώην blog Νηπιαγωγοί στην Αγγλία) απο το 2013.Είναι τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Comparative Education του UCL.Μπορείτε να τη βρείτε μέσω της σελίδας της στο facebook εδώ αλλά και στο Instagram: teach_in_the_uk


                                                     Πηγή: Χριστίνα Παναγοπούλου  www.fresh-education.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου