Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Ω! Τι κόσμος μπαμπά! Οι κλέφτες της μάσκας: Ο θάνατός σου... η ζωή μου!



Πρωταγωνιστές των αθέμιτων μεθόδων -κατά τους επικριτές τους- για την απόκτηση ιατρικού υλικού και εξοπλισμού είναι οι Αμερικανοί, είτε με υφαρπαγή ακόμα και εκτός ΗΠΑ, είτε με πλειοδοσία στις δοσοληψίες. «Λερωμένες» εμφανίζονται τόσο η Τουρκία, έχοντας ήδη ανοίξει δυο-τρία μέτωπα, όσο και η Τσεχία, αλλά και η Ιταλία, η οποία κατάσχεσε υλικό που προοριζόταν για την Ελλάδα. Εκείνη όμως που... δεν παίζεται είναι η διαβόητη ισραηλινή Μοσάντ, η οποία φέρεται να οργανώνει εδώ και καιρό αποστολές σε γειτονικά κράτη, φέρνοντας στη χώρα τόνους ιατρικού υλικού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και δέκα εκατομμύρια μάσκες...
Το αποκαλούν «πόλεμο των μασκών», «σύγχρονη πειρατεία», ένα «διεθνές κυνήγι θησαυρού» με «μεθόδους Αγριας Δύσης». Λόγω της τεράστιας ζήτησης και της περιορισμένης για τις αυξημένες διεθνώς ανάγκες παραγωγής, μάσκες, γάντια και προστατευτικές στολές, διαγνωστικά τεστ, φάρμακα και αναπνευστήρες αποτελούν καθένα πια ή και συνδυαστικά το νέο «χρυσό» παγκόσμιο προϊόν.
Χωρίς διεθνή συντονισμό και απροετοίμαστες κατά μόνας μπροστά στην πανδημία -σε διαφορετικό βαθμό η καθεμιά-, κυβερνήσεις ανά τον κόσμο πλέον διαγκωνίζονται για την προμήθεια και την εξασφάλιση αποθεμάτων ιατρικού υλικού και εξοπλισμού. Εντός συνόρων, η μία μετά την άλλη προχωρούν σε απαγορεύσεις εξαγωγών και σε κατασχέσεις. Εκτός συνόρων, μεταχειρίζονται πλέον κάθε μέσο...
Στο στόχαστρο των επικρίσεων για αθέμιτες μεθόδους έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες κυρίως οι ΗΠΑ, ενόσω εξελίσσονται στο νέο επίκεντρο του κορονοϊού. Την Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βερολίνου, Αντρέας Γκάιζελ, κατηγόρησε νέτα-σκέτα τους Αμερικανούς ότι άρπαξαν μέσα από τα χέρια των βερολινέζικων αρχών φορτίο 200.000 μασκών που είχαν ήδη αποπληρώσει κι ενώ αυτό ήταν έτοιμο για μεταφορά στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ.
Η κατασκευάστρια εταιρεία ήταν αμερικανική πολυεθνική, ανέφερε, η δε παραγωγή έγινε στην Κίνα. «Υποθέτουμε ότι όλο αυτό σχετίζεται με την απαγόρευση της αμερικανικής κυβέρνησης στις εξαγωγές μασκών», δήλωσε ο Γκάιζελ.
«Η αγορά υγειονομικού υλικού είναι πλέον πολύ ανταγωνιστική παγκοσμίως. Οι μάσκες αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν. «Το γεγονός ότι υπάρχει διαμάχη γι' αυτό το θέμα δεν είναι καλή εξέλιξη», υπογράμμισε, αποφεύγοντας να σχολιάσει ευθέως την αμερικανική εμπλοκή, που δίνει μία επιπλέον διάσταση στην κόντρα ΗΠΑ-Γερμανίας, μετά την απόπειρα της κυβέρνησης Τραμπ να εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα εμβολίου πάνω στο οποίο πειραματίζεται το γερμανικό εργαστήριο CureVac...
Εφεξής, τόνισε ο Σπαν, η Γερμανία αναλαμβάνει σε κεντρικό επίπεδο την προμήθεια μασκών. Περίπου 20 εκατομμύρια κομμάτια βρίσκονται ήδη σε διαδικασία παράδοσης, πρόσθεσε, με ειδικές πτήσεις από τη Σανγκάη στη Φρανκφούρτη. «Ενα από τα μαθήματα αυτής της κρίσης», υπογράμμισε, «είναι ότι η παραγωγή τέτοιων ειδών θα πρέπει να επιστρέψει στη Γερμανία». Αποσιώπησε πάντως το γεγονός ότι και η χώρα του έχει σφίξει τη «στρόφιγγα» (όπως και οι Γάλλοι) στις εξαγωγές ιατρικού υλικού.
Τις ΗΠΑ κατηγορούν και δύο περιφερειάρχες στη Γαλλία για υφαρπαγή απαραίτητου ιατρικού υλικού. Αμερικανοί αγοραστές, ανέφεραν, χωρίς να τους κατονομάσουν, πλειοδότησαν και πήραν τελικά το πολύτιμο φορτίο, προσφέροντας τριπλάσια και τετραπλάσια τιμή, σε μια δοσοληψία που έγινε ούτε λίγο-ούτε πολύ στην πίστα του αεροδρομίου της Σανγκάης.
«Παραμένει αδιευκρίνιστο ποια αμερικανική οντότητα -ομοσπονδιακή, πολιτειακή ή εμπορική- μπορεί να προσπάθησε να πάρει την παραγγελία», γράφει το CNN. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αγόρασε μάσκες που προορίζονταν για παράδοση από την Κίνα στη Γαλλία», σχολίασε Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος στο πρακτορείο AFP. «Αναφορές για το αντίθετο είναι ψευδείς»...
«Κατανοούμε ότι οι ανάγκες των ΗΠΑ είναι τεράστιες, όμως το ίδιο ισχύει και στον Καναδά», διαμαρτυρήθηκε στο μεσοδιάστημα και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, έπειτα από τη διαπίστωση ότι μέρος φορτίου με μάσκες που είχε παραγγείλει καναδική εταιρεία για την επαρχία του Κεμπέκ (την πιο βαριά πληττόμενη από τον κορονοϊό στη χώρα) έκανε... μυστηριωδώς «φτερά», καταλήγοντας στο Οχάιο των ΗΠΑ. Προφανώς πωλήθηκε «σ' αυτόν που πρόσφερε τα περισσότερα», σχολίασε ο Τριντό...
Ισπανία κατά Τουρκίας
Διπλωματικές διαστάσεις κινδυνεύει να λάβει εν τω μεταξύ η έριδα που έχει ξεσπάσει εδώ και λίγα 24ωρα μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας, με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη για κατάσχεση 150 αναπνευστήρων, συνολικής αξίας τριών εκατομμυρίων ευρώ. Τους είχαν παραγγείλει το ισπανικό υπουργείο Υγείας και δύο αυτόνομες ισπανικές περιοχές.

Η συναρμολόγηση έγινε επί τουρκικού εδάφους, γράφει η εφημερίδα El Mundo, με υλικά που είχε παραγγείλει ισπανική εταιρεία από την Κίνα. Η αποστολή τους όμως ξαφνικά «κόλλησε» από τις τουρκικές τελωνειακές αρχές. Σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Τούρκους ομολόγους τους, οι υπουργοί Εξωτερικών και Υγείας της Ισπανίας εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια και απαίτησαν την αποδέσμευση των αναπνευστήρων.
Η Ισπανίδα ΥΠΕΞ, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, απέδωσε το συμβάν στην απαγόρευση εξαγωγής ιατρικού υλικού και εξοπλισμού που έχει επιβάλει (και) η Τουρκία. Σε συνέντευξη Τύπου δε, το Σάββατο, εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξη για την προοπτική η χώρα της να παραλάβει τελικά το πολύτιμο φορτίο. Τουρκική διπλωματική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι οι δύο χώρες «εργάζονται για την επίλυση του θέματος».
Η Ισπανία δεν είναι πάντως η μόνη χώρα που «άδειασε» η Αγκυρα. Αν και η Ιταλία μαστίζεται από την πανδημία, χρειάστηκαν προσπάθειες δύο εβδομάδων και η τηλεφωνική παρέμβαση του πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν -όπως αποκάλυψε η Corriere della Sera- μέχρι να φτάσει προ ημερών στη Ρώμη φορτίο με παραγγελία 200.000 μασκών. Στο Βέλγιο, εν τω μεταξύ, γράφει η Le Soir, ακόμη περιμένουν την παράδοση από τις τουρκικές αρχές ανάλογου φορτίου...
Η ιταλική κυβέρνηση είχε μια αντίστοιχη δυσάρεστη εμπειρία και με την Τσεχία. Προσφάτως, οι αρχές στην Πράγα κατάσχεσαν φορτίο με μάσκες από την Κίνα με προορισμό τη Ρώμη, στο πλαίσιο επιχείρησης -όπως ανέφεραν- για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» στη Ρώμη, το τσεχικό ΥΠΕΞ αργότερα ανακοίνωσε ότι έστειλε 110.000 μάσκες ως αποζημίωση στην Ιταλία. Και η τελευταία πάντως κάνει αντίστοιχες κινήσεις. Εχοντας απαγορεύσει από τα τέλη Φεβρουαρίου τις εξαγωγές αναπνευστήρων, οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν προ ημερών συνολικά 1.840 που προορίζονταν για τη χώρα μας, λίγο πριν το φορτηγό που τους μετέφερε μπει σε πλοίο στην Ανκόνα.
Η χώρα πάντως που ανήγαγε τη μακάβρια αυτή διακρατική αντιπαλότητα σε άλλο επίπεδο είναι το Ισραήλ. Στο «κυνήγι» ιατρικού υλικού και εξοπλισμού έχει επιστρατεύσει μέχρι και την περιβόητη Μοσάντ, που εδώ και εβδομάδες οργανώνει μυστικές αποστολές σε μη κατονομαζόμενα ξένα κράτη, φέροντας πίσω τόνους ιατρικού υλικού και εξοπλισμού.
Ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10.000.000 μάσκες, δεκάδες χιλιάδες διαγνωστικά τεστ και εκατοντάδες αναπνευστήρες, όλα αγνώστου προέλευσης. Κατά το Al Jazeera, τα υλικά προέρχονται κυρίως από αραβικές χώρες του Κόλπου με τις οποίες το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις. Εκδοχή που μάλλον εξηγεί γιατί επιλέχθηκε εν τέλει η Μοσάντ, που συνεχίζει ακάθεκτη αυτές τις νέου τύπου αποστολές της.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εδώ και εβδομάδες κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό, που βάζει πρώτα και κύρια σε κίνδυνο την εμπροσθοφυλακή στη μάχη κατά της πανδημίας: τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Είχε καλέσει μάλιστα κυβερνήσεις σε αύξηση 40% της σχετικής παραγωγής τους, σε χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές ιατρικού υλικού «και στη λήψη μέτρων για να σταματήσει η αποθεματοποίηση και η κερδοσκοπία».
Υπερκέρδη και δυσπιστία
Προ μηνός, εξάλλου, η τιμή των μασκών είχε ήδη εξαπλασιαστεί -συγκριτικά με την περίοδο προ πανδημίας-, των αναπνευστήρων είχε τριπλασιαστεί, ενώ διπλάσια ήταν αυτή των προστατευτικών στολών. Οι μοναδικοί σίγουρα κερδισμένοι από αυτήν την κούρσα-παζάρι στη λογική «ο θάνατός σου, η ζωή μου» είναι οι κατασκευάστριες εταιρείες -κυρίως κινεζικές και αμερικανικές- και οι εκάστοτε μεσάζοντες.
Ο κίνδυνος πλέον ελλοχεύει ο κόσμος να βυθιστεί «στη δυσπιστία και στον εγωισμό» γράφουν οι καθηγητές Αμπρααμ Λ. Νιούμαν (Διεθνείς Σχέσεις) και Χένρι Φάρελ (Πολιτικές Επιστήμες) σε άρθρο τους στο Harvard Business Review. «Τα υψηλά επίπεδα αμοιβαίας καχυποψίας που υπάρχουν σήμερα μεταξύ των κρατών θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο τον συντονισμό μιας διεθνούς απάντησης στην κρίση», επισημαίνουν. Κι όλα αυτά, προειδοποιούν, «μπορεί να οδηγήσουν σε έναν φαύλο κύκλο φόβου και αντιποίνων».
                                                                                                                 Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου