Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Πρωτομαγιά της μάχης για ένα καλύτερο αύριο!


 Κυβέρνηση: Μεταφέρει την Πρωτομαγιά στις 9/5 -Πώς θ' ανοίξουν ...

Πρωτομαγιά των εργατών
Η πρώτη του Μάη πήρε μέσα από τη διεθνή ιστορική συγκυρία και μια άλλη διάσταση, έντονα πολιτική και συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες. Οι συντεχνίες, οι οργανώσεις των εργαζομένων και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είχαν στη διάρκεια των αιώνων κάποιες μέρες εορτασμού και προώθησης των αιτημάτων τους στην τοπική κοινωνία. Στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης μια μέρα του Σεπτεμβρίου ήταν αυτή που αναγόταν σε εργατική αργία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πρωτομαγιά του 1886 το Ευγενές Τάγμα των Ιπποτών Εργασίας (The Noble Order of the Knights of Labor), ένα κίνημα στις Η.Π.Α. που επεδίωκε να οργανώσει την παροχή και διανομή αγαθών σε συνεταιριστική βάση και αριθμούσε 700.000 μέλη, κήρυξε γενική απεργία σε συνεργασία με άλλες μικρότερες εργατικές ενώσεις της χώρας. Με βασικό αίτημα το οκτάωρο εργασίας -το κεντρικό σύνθημα «8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση και μόρφωση, 8 ώρες ύπνος» η απεργία κινητοποίησε περί τις 100.000 απεργούς στο Σικάγο Η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας από τη χρονιά εκείνη και το 1892 πολλαπλασίασε τον αριθμό των μελών της και με πολλές ομαδικές προσπάθειες πέτυχε καλύτερες συνθήκες εργασίας και κυρίως την εφαρμογή
οχταώρου
 εργασίας.
 Εργατική Πρωτομαγιά: Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις δεν έχουν ...

Οι εξελίξεις αυτές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είχαν εντυπωσιάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ώστε, να καθιερωθεί η εργατική Πρωτομαγιά από την επόμενη χρονιά, το 1893, και στην Ευρώπη. Βασικό αίτημα το οκτάωρο καθημερινής εργασίας. Στους εορτασμούς που ακολούθησαν προβλήθηκαν επίσης αιτήματα σχετικά με την απαγόρευση της παιδικής εργασίας, την ισότητα των δύο φύλων, αντιρατσιστικά, αλλά και φιλειρηνικά, κατά των πολέμων και των εξοπλισμών κλπ.

Οι Πρωτομαγιές των Ελλήνων εργατών
Το 1892 στο χώρο του Σταδίου ο σοσιαλιστής Σταύρος Καλλέργης οργάνωσε την πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα. Η συγκέντρωση είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα καθώς συμμετείχαν σ’ αυτή 30 πολιτικοί του φίλοι που συσπειρώνονταν γύρω από το Σοσιαλιστικό Όμιλο. Το 1893 όμως 2.000 άτομα συμμετείχαν στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση με αιτήματα: Κυριακή αργία, οχτάωρο, κρατική ασφάλιση στους «παθόντες εν τη εργασία». Το 1894 στο Στάδιο μια ογκώδης συγκέντρωση διεκδικεί τα παραπάνω αιτήματα. Η αστυνομία θα συλλάβει 10 στελέχη του Σοσιαλιστικού Ομίλου ενώ τον Αύγουστο φυλακίζεται ο Σταύρος Καλλέργης.

Το 1936 ο Μάης βρίσκει τους εργάτες της Θεσσαλονίκης ξεσηκωμένους. Μετά από μια σειρά κινητοποιήσεων που αρχίζουν από τον Φλεβάρη, στις 4 Μάη 5.000 καπνεργάτες ξεκινούν πορεία στο κέντρο της πόλης. Στη διαδρομή γίνονται 10.000 και τα καταστήματα κλείνουν σε ένδειξη συμπαράστασης. Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, εμπνεύστηκε από τη δολοφονία ενός εργάτη και από τη συγκλονιστική φωτογραφία που έδειχνε τη μητέρα του γονατιστή να κλαίει πάνω από το νεκρό γιό της και γράφει το ποίημα «Επιτάφιος». Ένα εξαιρετικό αλλά και σπαραχτικό ποίημα που το μελοποίησε, του έβαλε μουσική, ο Μίκης Θεοδωράκης. Απόσπασμα από το ποίημα αυτό διαβάζουμε μέσα στην εικόνα με τα γράμματα του ίδιου του ποιητή και το ακούμε από τον μεγαλύτερο, ίσως, Έλληνα τραγουδιστή, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, στο τέλος της ανάρτησης αυτής.
Εαρινή Συμφωνία: «Επιτάφιος» για τον Αλέξη
Το 1944 η μέρα της Πρωτομαγιάς λαμβάνει μια άλλη διάσταση για την Ελλάδα : οι γερμανικές αρχές Κατοχής εκτελούν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 πατριώτες για την αντιστασιακή τους δράση.

Η Ρ Ω Ε Σ !




Κ α λ ή   Π ρ ω τ ο μ α γ ι ά !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου